Business & Finance Πέμπτη 15/08/2024, 12:53
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νορβηγία: Νέα στάση στα υψηλά επιτόκια 15ετίας – Δε βλέπει χαλάρωση σύντομα

Νορβηγία: Νέα στάση στα υψηλά επιτόκια 15ετίας – Δε βλέπει χαλάρωση σύντομα

Η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας διατήρησε σταθερό το κόστος δανεισμού για όγδοο μήνα και δήλωσε ότι οι κίνδυνοι για τις προοπτικές του πληθωρισμού από την ασθενέστερη κορώνα πιθανόν να αποτρέψουν την έναρξη οποιασδήποτε χαλάρωσης στο εγγύς μέλλον.

Η Norges Bank διατήρησε το βασικό επιτόκιο καταθέσεων στο 4,5%, το υψηλότερο από τον Δεκέμβριο του 2008, όπως προέβλεπαν όλοι οι οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν από το Bloomberg. 

Το βασικό επιτόκιο «πιθανότατα θα διατηρηθεί στο σημερινό επίπεδο για κάποιο χρονικό διάστημα στο μέλλον», δήλωσε η Διοικητής Ida Wolden Bache σε δήλωσή της την Πέμπτη.

Κατά την εξέταση των κινδύνων, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξέφρασαν την «ανησυχία τους ιδιαίτερα για τις εξελίξεις στη συναλλαγματική ισοτιμία της κορώνας και τις πιθανές επιπτώσεις στον πληθωρισμό», προσθέτοντας ότι «η κορώνα έχει υποτιμηθεί και είναι ασθενέστερη».

Η κορώνα έχει καταγράψει την πιο αδύναμη επίδοση φέτος από τις G-10, ιδιαιτέρως από τον Ιούλιο, καθώς η υποχώρηση της αύξησης των τιμών καταναλωτή τροφοδότησε τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο και επειδή τα μικρότερα νομίσματα επηρεάστηκαν από την αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές.

Τα σχόλια επιβεβαιώνουν τη στάση της Norges Bank ως μία από τις κεντρικές τράπεζες με την πιο επιθετικά περιοριστική νομισματική πολιτική στον πλούσιο κόσμο, σε αντίθεση με τη γειτονική Σουηδία και τη ζώνη του ευρώ, όπου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν ήδη αρχίσει να χαλαρώνουν τις νομισματικές συνθήκες. 

Παρότι ο πληθωρισμός στην πλούσια σε ενέργεια σκανδιναβική οικονομία έχει επιβραδυνθεί φέτος περισσότερο από ό,τι ανέμεναν οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας, εμπόδιο αποτελεί η νέα περίοδο εξασθένησης της κορώνας που ενέχει τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της αύξησης των εισαγόμενων τιμών. Μια αύξηση δεν αποκλείεται, εάν ο ρυθμός πληθωρισμού παραμείνει υψηλότερος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το προβλεπόμενο, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News