Business & Finance Πέμπτη 15/08/2024, 10:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Ανάπτυξη 0,6% το β’ τρίμηνο – Στάσιμος ο Ιούνιος

Βρετανία: Ανάπτυξη 0,6% το β’ τρίμηνο – Στάσιμος ο Ιούνιος

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αναπτύχθηκε κατά 0,6% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, συνεχίζοντας στον δρόμο της επιφυλακτικής ανάκαμψης της χώρας από την ύφεση.

Η μέτρηση ήταν σύμφωνη με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters και έρχεται μετά από επέκταση 0,7% το πρώτο τρίμηνο.

Η οικονομική ανάπτυξη ήταν αμετάβλητη τον Ιούνιο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, καθώς η δραστηριότητα στον κυρίαρχο τομέα των υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου υποχώρησε κατά 0,1%. Η παραγωγή στον τομέα των κατασκευών και της παραγωγής αυξήθηκε κατά 0,5% και 0,8% αντίστοιχα τον μήνα.

Η βρετανική οικονομία έχει καταγράψει μικρή αλλά σταθερή ανάπτυξη σχεδόν κάθε μήνα μέχρι στιγμής φέτος, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο εξέρχεται από μια ρηχή ύφεση. Το ΑΕΠ παρέμεινε αμετάβλητο και τον Απρίλιο, όταν ο βροχερός καιρός κατέστειλε τις λιανικές πωλήσεις και την παραγωγή κατασκευών.

Σε ετήσια βάση, η οικονομία αυξήθηκε κατά 0,9% το δεύτερο τρίμηνο, έναντι πρόβλεψης για 0,8%.

«Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν ότι η ανάκαμψη του Ηνωμένου Βασιλείου από την ύφεση πήρε φόρα κατά το δεύτερο τρίμηνο, παρά τις απεργίες και τον υγρό καιρό που οδήγησαν τη δραστηριότητα σε στασιμότητα τον Ιούνιο», δήλωσε σε σημείωμά του ο Suren Thiru, οικονομικός διευθυντής στο Ινστιτούτο Ορκωτών Λογιστών της Αγγλίας και της Ουαλίας.

«Το ισχυρό δεύτερο τρίμηνο του Ηνωμένου Βασιλείου οφείλεται περισσότερο σε προσωρινή δυναμική από τις μεγάλες πρόσφατες μειώσεις του πληθωρισμού και την ώθηση των καταναλωτικών δαπανών από γεγονότα όπως το Euro 2024 παρά από μια ουσιαστική βελτίωση της υποκείμενης αναπτυξιακής πορείας του Ηνωμένου Βασιλείου», συνέχισε ο Thiru.

Ο ρυθμός ανάπτυξης είναι απίθανο να συνεχιστεί στο δεύτερο εξάμηνο εν μέσω ασθενέστερης αύξησης των μισθών, υψηλών επιτοκίων και προκλήσεων στην προσφορά, πρόσθεσε ο Thiru.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News