Business & Finance Τετάρτη 14/08/2024, 14:29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ermotti (UBS): Πολύ πρόωρο να μιλάμε για ύφεση στις ΗΠΑ

Ermotti (UBS): Πολύ πρόωρο να μιλάμε για ύφεση στις ΗΠΑ

Ο διευθύνων σύμβουλος της UBS, Sergio Ermotti, δήλωσε την Τετάρτη ότι η μεταβλητότητα της αγοράς θα μπορούσε να ενταθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αλλά δεν πιστεύει ότι οι ΗΠΑ οδεύουν προς ύφεση.

Οι δηλώσεις του έρχονται μετά το απότομο sell-off της περασμένης εβδομάδας λόγω των αδύναμων οικονομικών στοιχείων από τις ΗΠΑ, τα οποία δημιούργησαν φόβους για οικονομική ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Τα στοιχεία προκάλεσαν επίσης ερωτήματα σχετικά με το αν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πρέπει να ακολουθήσει λιγότερο περιοριστική νομισματική πολιτική. Η Fed διατήρησε τα επιτόκια αμετάβλητα στα τέλη Ιουλίου σε υψηλό 23 ετών.

Ερωτηθείς σχετικά με τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, ο Ermotti δήλωσε: “Όχι απαραίτητα ύφεση, αλλά σίγουρα είναι πιθανή μια επιβράδυνση».
«Οι μακροοικονομικοί δείκτες δεν είναι αρκετά σαφείς για να μιλάμε για ύφεση, και στην πραγματικότητα, είναι μάλλον πρόωρο. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι η Fed μπορεί να παρέμβει, αν και θα χρειαστεί χρόνος η όποια κίνηση να μεταδοθεί στη συνέχεια στην οικονομία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος στο CNBC την Τετάρτη, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δεύτερου τριμήνου της τράπεζας.

Η UBS αναμένει ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει τα επιτόκια κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης φέτος. Προς το παρόν, οι traders είναι μοιρασμένοι μεταξύ μιας μείωσης 50 και 25 μονάδων βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της Fed τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.

Ο Ermotti δήλωσε, εξάλλου, ότι είναι πιθανό να δούμε μεγαλύτερη μεταβλητότητα στην αγορά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, εν μέρει λόγω των αμερικανικών εκλογών του Νοεμβρίου.

«Αυτός είναι ένας παράγοντας, αλλά επίσης, αν υπολογίσουμε τη συνολική γεωπολιτική εικόνα και τη μακροοικονομική εικόνα, η μεταβλητότητα τις τελευταίες δύο εβδομάδες είναι ένα σαφές σημάδι του πόσο εύθραυστα είναι ορισμένα στοιχεία του συστήματος. Θα πρέπει να περιμένουμε σίγουρα έναν υψηλότερο βαθμό μεταβλητότητας», είπε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

UBS: Τα κέρδη ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις – Εισροή 27 δισ. από νέους πελάτες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News