Business & Finance Τρίτη 13/08/2024, 14:14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΕΑ: Η σημαντική αλλαγή στην αγορά πετρελαίου

ΙΕΑ: Η σημαντική αλλαγή στην αγορά πετρελαίου

Η παγκόσμια αγορά πετρελαίου αναμένεται να γίνει πλεονασματική από ελλειμματική το επόμενο τρίμηνο, εάν ο OPEC+ προχωρήσει με τα σχέδιά του για την ενίσχυση της παραγωγής, όπως έδειξαν τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ).

Τα αποθέματα πετρελαίου εξαντλούνται επί του παρόντος ως αποτέλεσμα της αυξημένης καλοκαιρινής ζήτησης, αλλά αναμένεται να σταθεροποιηθούν το τελευταίο τρίμηνο του έτους, ανέφερε στην τελευταία έκθεση του οργανισμού με έδρα το Παρίσι. Ακολούθως, θα σημειωθεί υπερκάλυψη εάν το καρτέλ του OPEC+ προωθήσει τα προσωρινά σχέδια για την επαναφορά της αδρανοποιημένης παραγωγής αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο, όπως αναφέρεται στην έκθεση. Η κατανάλωση πετρελαίου στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα, μειώθηκε για τρίτο μήνα τον Ιούνιο, επισημαίνει ο ΙΕΑ.

Παρά την αισθητή επιβράδυνση της αύξησης της κινεζικής ζήτησης πετρελαίου, ο OPEC+ δεν έχει ακόμη ανακαλέσει το σχέδιό του για τη σταδιακή κατάργηση των περικοπών παραγωγής, αρχής γενομένης από το τέταρτο τρίμηνο», σύμφωνα με τον οργανισμό, ο οποίος συμβουλεύει τις μεγάλες οικονομίες.

Υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, ο OPEC+ έχει σκιαγραφήσει έναν οδικό χάρτη που προβλέπει την επαναφορά περίπου 543.000 βαρελιών ημερησίως κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, αλλά τονίζει ότι τα σχέδια θα μπορούσαν να ανατραπούν ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς. 

Οι τιμές του αργού έχουν αυξηθεί πρόσφατα, καθώς η καλοκαιρινή ζήτηση και οι ανησυχίες για την κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή επισκιάζουν τις ενδείξεις για την εξασθένηση της οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του μπρεντ διαπραγματεύονται κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι.

«Προς το παρόν, η προσφορά δυσκολεύεται να συμβαδίσει με την αιχμή της καλοκαιρινής ζήτησης, γέρνοντας την αγορά σε έλλειμμα», αναφέρει ο ΙΕΑ, με τα αποθέματα να μειώνονται τον Ιούνιο κατά 26,2 εκατομμύρια βαρέλια.

Σημαντική αλλαγή

Η αυξανόμενη ζήτηση στις ανεπτυγμένες οικονομίες, όπως οι ΗΠΑ, αντισταθμίζει τη χαλάρωση στην Κίνα και σε άλλες αναδυόμενες χώρες, παρατηρεί ο ΙΕΑ.
Ωστόσο, η κατάσταση αναμένεται να αλλάξει.

Σε ξεχωριστή έκθεση τη Δευτέρα, ο OPEC+  αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψή του για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου για το 2024, επικαλούμενος την εξασθένηση της ζήτησης στην Κίνα. Οι προβλέψεις του εξακολουθούν να είναι υπερδιπλάσιες από τον ρυθμό αύξησης που προβλέπει ο ΙΕΑ.

Ο ΙΕΑ αναμένει ότι η παγκόσμια κατανάλωση θα αυξηθεί κατά λίγο λιγότερο από 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, ή περίπου 1%, φέτος και του χρόνου, καθώς η ανάπτυξη μετριάζεται από το υποτονικό οικονομικό περιβάλλον και τη στροφή προς τα ηλεκτρικά οχήματα. Η ζήτηση θα είναι κατά μέσο όρο 103,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2024, εκτιμά.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΙΕΑ, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αυξήθηκε κατά 870.000 βαρέλια ημερησίως το δεύτερο τρίμηνο του 2024, με την άνοδο της κατανάλωσης στις ΗΠΑ να υπερσταθμίζει τη συρρίκνωση στην Κίνα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News