Business & Finance Τρίτη 13/08/2024, 09:25
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιστορικό χαμηλό 15ετίας για την ανεργία των νέων παγκοσμίως

Ιστορικό χαμηλό 15ετίας για την ανεργία των νέων παγκοσμίως

Tο ποσοστό ανεργίας των νέων στον κόσμο υποχώρησε στο 13% το 2023, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και χαμηλότερα σε σύγκριση με το 13,8% του 2019, πριν από την πανδημία. Στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 22,3%.

Ο αριθμός των άνεργων νέων υπολογίζεται πως ανέρχεται σε 64,9 εκατομμύρια. Επιπλέον, η εργασιακή επισφάλεια, ή αλλιώς ο περιστασιακός χαρακτήρας των θέσεων που βρίσκουν, προκαλεί «αυξανόμενα άγχη».

Η ΔΟΕ χαρακτηρίζει ταυτόχρονα ανησυχητικό τον αριθμό των νέων 15 έως 24 ετών που δεν βρίσκονται ούτε σε θέση εργασίας, ούτε σε εκπαίδευση, ούτε σε κατάρτιση.

Επισημαίνει ακόμη πως η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας μετά την πανδημία του κορωνοϊού δεν είναι ενιαία σε όλο τον κόσμο. «Οι νέοι σε ορισμένες περιφέρειες, ιδιαίτερα οι νέες γυναίκες, διαπιστώνεται πως δεν επωφελούνται από την ανάκαμψη της οικονομίας». Επίσης, «στα αραβικά κράτη, στην ανατολική Ασία, στη νοτιοανατολική Ασία και στον Ειρηνικό, τα ποσοστά ανεργίας των νέων ήταν υψηλότερα το 2023 απ’ ό,τι το 2019», σημειώνει η ΔΟΕ.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η «παγκόσμια τάση» της επισφάλειας της εργασίας είναι πηγή «αυξανόμενης ανασφάλειας για τους νέους και τις νέες που επιθυμούν να αποκτήσουν οικονομική ανεξαρτησία και να περάσουν στα επόμενα στάδια της ενήλικης ζωής τους».

«Κανείς μας δεν μπορεί να ελπίζει σε σταθερό μέλλον όταν εκατομμύρια νέοι στον κόσμο δεν έχουν αξιοπρεπή δουλειά και, κατά συνέπεια, αισθάνονται ανασφαλείς, ανίκανοι να οικοδομήσουν καλύτερη ζωή για τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους», τόνισε ο γενικός διευθυντής της ΔΟΕ, Ζιλμπέρ Ουγκμπό, στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες της οργάνωσης.

Σε παγκόσμια κλίμακα, οι μισοί και πλέον νέοι εργαζόμενοι απασχολούνται στον ανεπίσημο τομέα, διαπιστώνει η ΔΟΕ, σύμφωνα με την οποία «οι πιθανότητες πρόσβασης σε αξιοπρεπείς δουλειές παραμένουν περιορισμένες σε αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες».

Στην έκθεση τονίζεται επίσης πως το 2023 ο ένας νέος στους πέντε, με άλλα λόγια το 20,4% παγκοσμίως, ανήκει στην κατηγορία αυτών που δεν εργάζονται, ούτε μορφώνονται, ούτε βρίσκονται στο στάδιο της επαγγελματικής κατάρτισης. Τα δύο τρίτα είναι γυναίκες.

Οι νέοι επωφελήθηκαν περισσότερο από την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας διεθνώς από τις νέες: τα ποσοστά ανεργίας των νέων γυναικών (12,9%) και των νέων ανδρών (13%) το 2023 σχεδόν εξισώθηκαν, αντίθετα με τα χρόνια πριν από την πανδημία, όταν αυτά των νέων ανδρών ήταν αισθητά υψηλότερα.

Διαβάστε επίσης:

Βrain gain: Το προφίλ εκείνων που επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα

Eurobank: Πώς αυξήθηκε η απασχόληση στην Ελλάδα το α’ εξάμηνο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News