Business & Finance Δευτέρα 12/08/2024, 11:14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Αμφίβολη η ανάπτυξη το 2024

Γερμανία: Αμφίβολη η ανάπτυξη το 2024

Αντιμέτωπη με την  προοπτική σχεδόν μηδενικής ανάπτυξης φέτος είναι η Γερμανία, μετά την αιφνιδιαστική συρρίκνωση της οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τους οικονομολόγους.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα αυξηθεί κατά 0,1% το 2024, σύμφωνα με τη διάμεση πρόβλεψη σε μηνιαία έρευνα του Bloomberg, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 0,2%. Οι αναλυτές αναθεώρησαν επίσης πτωτικά τις προβλέψεις τους για το 2025 κατά το ίδιο προσοστό, στο 1,1%.

Η δυσμενής εκτίμηση έρχεται μετά από στοιχεία που έδειξαν ότι τα βιομηχανικά προβλήματα της χώρας συνεχίζουν να συγκρατούν την ανάπτυξη, με αποτέλεσμα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να συρρικνωθεί απροσδόκητα τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο. 

Παρότι οι εκθέσεις της περασμένης εβδομάδας έδειξαν ότι οι εργοστασιακές παραγγελίες και η βιομηχανική παραγωγή επιταχύθηκαν στο τέλος του τριμήνου, η άνοδος αυτή δεν είναι ακόμη αρκετή για να καλύψει το χαμένο έδαφος μέχρι στιγμής. 

Οι εξαγωγές δεν κατάφεραν να σημειώσουν αύξηση τον Ιούνιο, γεγονός που υπογραμμίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η μεταποιητική βάση που αποτελούσε παλαιότερα βασικό μοχλό της γερμανικής ανάπτυξης. Το μισό ποσοστό από την υστέρηση που παρουσιάζει η βιομηχανική δραστηριότητα θα μπορούσε να είναι διαρθρωτικής φύσης, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg Economics.

Οι αναλυτές εξακολουθούν να προβλέπουν ότι η ανάκαμψη καθυστερεί, με συνεχή επέκταση έως το 2026. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μια παρηγοριά για τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο οποίος έχει δει να επεκτείνεται η γερμανική οικονομία σε λιγότερα από τα μισά ημερολογιακά τρίμηνα από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, ενώ το επόμενο έτος θα διεξαχθούν εκλογές στη χώρα. 

Η πρόβλεψη των οικονομολόγων για 0,1% είναι σύμφωνη με την πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2024. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Bundesbank και ο ΟΟΣΑ έχουν προβλέψει ελαφρώς ταχύτερη ανάπτυξη. 

Στην πιο πρόσφατη μηνιαία έκθεσή της, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας εξακολουθεί να προειδοποιεί ότι «η περίοδος της αδύναμης ζήτησης δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί πλήρως» και ότι «η βιομηχανική δραστηριότητα είναι πιθανό να βελτιωθεί μόνο αργά».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News