Business & Finance Παρασκευή 9/08/2024, 10:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γαλλία: Απροσδόκητη πτώση της ανεργίας – Αποδίδει η πολιτική Μακρόν

Γαλλία: Απροσδόκητη πτώση της ανεργίας – Αποδίδει η πολιτική Μακρόν

Η γαλλική ανεργία μειώθηκε απροσδόκητα το δεύτερο τρίμηνο σε μια ένδειξη ότι οι αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην αγορά εργασίας φέρνουν κάποια αποτελέσματα.

Το ποσοστό ανεργίας στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης μειώθηκε στο 7,3%, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Insee. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg ανέμεναν ότι το επίπεδο θα παρέμενε αμετάβλητο στο 7,5%.

Ο Μακρόν έχει ως βασικό στόχο της δεύτερης θητείας του την «πλήρη απασχόληση» των εργασιακών του μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές αυτού του καλοκαιριού έθεσαν υπό αμφισβήτηση την ικανότητα του Γάλλου προέδρου να καθορίσει τη μελλοντική οικονομική πολιτική: από τις εκλογές προέκυψε ένα διαιρεμένο κοινοβούλιο, όπου καμία ομάδα δεν έχει την πλειοψηφία και μια αριστερή συμμαχία έχει το μεγαλύτερο μέρος των εδρών.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, το οποίο περιλαμβάνει τους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους και την ακροαριστερή «Ανυπότακτη Γαλλία», έχει δεσμευτεί να ακυρώσει βασικούς νόμους, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης του Μακρόν να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης.

Ο πρόεδρος δεν έχει ακόμη διορίσει νέο πρωθυπουργό που θα μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση και έχει δηλώσει ότι θα περιμένει μέχρι να ολοκληρωθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού.

Ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Bruno Le Maire, έχει προειδοποιήσει ότι η αδράνεια βλάπτει την οικονομία εμποδίζοντας τον επενδυτικό σχεδιασμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και καθώς η ικανότητα της υπηρεσιακής κυβέρνησης να αποκαταστήσει τα δημόσια οικονομικά είναι περιορισμένη.

Η έκθεση της Insee της Παρασκευής έδειξε ότι η ανεργία των νέων παρέμεινε υπερδιπλάσια από το επίπεδο του συνολικού πληθυσμού, αν και μειώθηκε κατά 0,4 μονάδες.

Ξεχωριστά προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν ότι οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 0,6% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ευρωζώνη: Στηρίγματα για την ανάπτυξη Γαλλία και Ισπανία – Βαρίδι η Γερμανία

Γαλλία: Ανώτερη των προβλέψεων η ανάπτυξη το β’ τρίμηνο

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News