Business & Finance Πέμπτη 8/08/2024, 16:21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελβετικό φράγκο: Δυναμώνει το ράλι μετά τη στροφή στα ασφαλή καταφύγια

Ελβετικό φράγκο: Δυναμώνει το ράλι μετά τη στροφή στα ασφαλή καταφύγια

Η αποστροφή από τα επικίνδυνα assets που κατέκλυσε τις αγορές στην αρχή της εβδομάδας ενίσχυσε το ράλι του ελβετικού φράγκου, απομακρύνοντας την προοπτική περαιτέρω μειώσεων των επιτοκίων και ενισχύοντας τις εκκλήσεις προς την κεντρική τράπεζα να αναλάβει περισσότερη δράση για να μειώσει τα κέρδη της. 

Το φράγκο σημείωσε άλμα στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας σχεδόν δεκαετίας έναντι του ευρώ τη Δευτέρα, μετά την ισχυρότερη εβδομάδα του από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις αρχές του 2022. Την Τετάρτη, το μεγαλύτερο λόμπι των κατασκευαστών της χώρας απηύθυνε έκκληση στην Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας να κάνει κάτι γρήγορα για να σταματήσει η ισχύς του φράγκου που πλήττει τους εξαγωγείς και θέτει σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη.

Η ανησυχία για μια πιθανή ύφεση στις ΗΠΑ, η τεταμένη γεωπολιτική κατάσταση και η βίαιη αναπροσαρμογή στις ιαπωνικές αγορές έχουν αναβιώσει την παραδοσιακή γοητεία του φράγκου ως τόπου όπου οι επενδυτές μπορούν να αποταμιεύσουν μετρητά σε περιόδους αναταραχής. 

Παρότι η τρίτη κατά σειρά μείωση των επιτοκίων από την SNB φαίνεται να είναι δεδομένη τον Σεπτέμβριο, αυτό δεν έχει μειώσει την όρεξη των μακροπρόθεσμων επενδυτών και των κερδοσκοπικών κεφαλαίων. Αφού δανείστηκαν το φράγκο και το πούλησαν για να αγοράσουν νομίσματα με υψηλότερη απόδοση, η πρακτική αυτή αναδιπλώνεται καθώς αυξάνεται η ελκυστικότητα του φράγκου ως καταφύγιο. 

Ταυτόχρονα, δεν είναι σαφές ότι η SNB πρέπει να λάβει πιο επιθετικά μέτρα για να περιορίσει τα κέρδη. Μέχρι στιγμής, τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι το ισχυρό φράγκο δεν συμβάλλει στο είδος της επιβράδυνσης του πληθωρισμού που θα μπορούσε να βλάψει την οικονομία και ο Geoff Yu, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής της Bank of New York Mellon, λέει ότι μια σημαντική παρέμβαση στο νόμισμα είναι απίθανη. «Δεν βλέπω κανένα σαφές σημάδι ότι τα κέρδη του φράγκου έχουν τελειώσει ακόμη», δήλωσε. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News