Business & Finance Παρασκευή 9/08/2024, 07:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόλεμος και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού για την Google

Πόλεμος και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού για την Google

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, δικαστήριο στην Ουάσιγκτον απεφάνθη πως η Google λειτουργεί ως μονοπώλιο στις αναζητήσεις στο Διαδίκτυο, μία ιστορική απόφαση κατά της οποίας η εταιρεία δήλωσε ήδη πως θα ασκήσει έφεση.

Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί στροφή στην προσέγγιση των ΗΠΑ στις ανταγωνιστικές πρακτικές των τεχνολογικών κολοσσών. Ήδη όμως υπήρχαν ενεργά μέτωπα στην Ευρώπη, όπου η Κομισιόν υιοθέτησε ad hoc ρυθμίσεις, προκειμένου να ενεργεί πιο γρήγορα και πιο δυναμικά σε περιπτώσεις παραβάσεων από τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες. 

Ενδεικτικά, η Google έχει ήδη γίνει στόχος μηνύσεων και κατηγοριών περί αντιμονοπωλιακών τακτικών στις Βρυξέλλες. Μεταξύ άλλων, «τρέχει» από το 2021 μία μεγάλη έρευνα της ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού από το 2021. Επίσης, της έχουν επιβληθεί κάποια από τα μεγαλύτερα πρόστιμα στην ιστορία της Κομισιόν, με τουλάχιστον 8,7 δισ. δολάρια να προκύπτουν από τρεις μόνον υποθέσεις, τις οποίες η Google έχει μόλις και μετά βίας καταφέρει να μειώσει στο δικαστήριο. Στο τέλος του καλοκαιριού αναμένεται και η τελική απόφαση για μία από αυτές: την έρευνα για το Google Shopping, η οποία κατέληξε σε πρόστιμο ύψους 2,64 δισ. δολαρίων για το παράνομο πλεονέκτημα που παρείχε η Google στην υπηρεσία συγκριτικών αγορών μέσω της μηχανής αναζήτησής της.

Το μεγαλύτερο ερώτημα που σχετίζεται με τις αγωγές της Κομισιόν είναι αν η εταιρεία θα υποχρεωθεί να διασπάσει την επιχείρησή της, όπως της προτάθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο, όταν η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η Google έχει σχεδόν αποκλειστική παρουσία σε ολόκληρη αλυσίδα της ψηφιακής διαφήμισης.

Βέβαια αυτή η απειλή της αναγκαστικής εκποίησης της διαφημιστικής δραστηριότητας της Google δεν τίθεται μόνο στην Ευρώπη. Ειδικότερα, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και οκτώ αμερικανικές πολιτείες έχουν επίσης απαιτήσει έναν τέτοιο διαχωρισμό σε μια αγωγή που εκδικάζεται αυτή τη στιγμή στα δικαστήρια της Βιρτζίνια.

Πάντως, η Alphabet, μητρική της Google, και οι θυγατρικές της δεν είναι οι μοναδικές εταιρείες που αντιμετωπίζουν τέτοιες αντιδράσεις. Διπλό τεστ και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού αντιμετωπίζουν η Meta, η Apple και η Amazon, οι οποίες έχουν εκκρεμείς αγωγές και έρευνες σχετικά με αντιμονοπωλιακές τακτικές. Η Microsoft είναι η μοναδική, η οποία είναι στο επίκεντρο έρευνας μόνο από την πλευρά των Βρυξελλών, η οποία αφορά πιθανή παραβίαση μέσω διασύνδεσης της εφαρμογής Teams με τα Office 365 και Microsoft 365.

moneyreview.gr με πληροφορίες από El Pais

Διαβάστε επίσης:

Η εταιρεία που γύρισε την πλάτη στην Google – «Όχι» σε mega deal 23 δισ.

Έσκασε η φούσκα της AI; Η Wall Street ψάχνει αποτελέσματα από τις επενδύσεις της

Κομισιόν: Κίτρινη κάρτα στο X για έλλειψη διαφάνειας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News