Business & Finance Τετάρτη 7/08/2024, 21:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΠΕΚ+: Θα δυσκολευθεί να στηρίξει για πολύ τιμές πάνω από τα 75 δολάρια

ΟΠΕΚ+: Θα δυσκολευθεί να στηρίξει για πολύ τιμές πάνω από τα 75 δολάρια

Αφού εγκατέλειψε την επιδίωξή του για μία τιμή πετρελαίου στα 100 δολάρια το βαρέλι τον Ιούνιο, ο ΟΠΕΚ+ αντιμετωπίζει τώρα μια νέα πρόκληση. Όλο και περισσότερο, η αγορά δοκιμάζει την ανοχή της προς τα κάτω. Μπορούν η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και οι υπόλοιποι πετρελαιοπαραγωγοί να υπερασπιστούν μία τιμή περίπου 75 δολαρίων; Μπορεί για μερικές εβδομάδες, ή ίσως δύο ή τρεις μήνες. Ωστόσο, η προστασία αυτού του ορίου πέρα ​​από τα τέλη του 2024 και το επόμενο έτος θα γίνεται όλο και πιο επώδυνη, τόσο δύσκολη που το καρτέλ θα χρειαστεί να αφήσει τις τιμές του αργού να διολισθήσουν περαιτέρω το 2025.

A New Oil Price Floor

Brent crude is flirting, in nominal terms, with the $75-a-barrel price level as the oil market tests the downside tolerance of the OPEC+ cartel

Source: Intercontinental Exchange, Inc

Μετά από 60 ημέρες από τότε που ανακοινώθηκε η συμφωνία, η πραγματικότητα έχει πράγματι καταρρεύσει – όχι με τον τρόπο που ήλπιζε ο υπουργός. Τη Δευτέρα, σε μια κίνηση που επιδεινώθηκε από την κατάρρευση των διεθνών αγορών που προκάλεσε την πώληση παραγώγων χρηματοοικονομικών παραγώγων αξίας εκατομμυρίων βαρελιών που συνδέονται με το πετρέλαιο, το ντίζελ και τη βενζίνη, το brent υποχώρησε στα 75,05 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιανουαρίου και 10% κάτω από την τιμή που επικρατούσε πριν από τη συνάντηση του ΟΠΕΚ+.

Δεν φαίνεται να υπάρχει δυναμική για πολύ περισσότερη πτώση – προς το παρόν. Στα παράγωγα, οι κερδοσκόποι έχουν μειώσει τα ανοδικά στοιχήματά τους σχεδόν στο μηδέν, περιορίζοντας τις δυνατότητες για περαιτέρω πωλήσεις. Στη φυσική αγορά, όπου τα πραγματικά βαρέλια αλλάζουν χέρια, η ισορροπία προσφοράς και ζήτησης παραμένει υγιής.

Η παγκόσμια όρεξη για πετρέλαιο συνεχίζει να αυξάνεται σε ένα υγιές περιβάλλον, παρά την αδύναμη κατανάλωση στην Κίνα. Η αντιστάθμιση του προβλήματος στον ασιατικό γίγαντα είναι η ανεξέλεγκτη ζήτηση στην Αμερική. Η συνολική κατανάλωση πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκε στα 20,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Μάιο, στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών για το συγκεκριμένο μήνα. Ακόμη και στην Ευρώπη, η ζήτηση πετρελαίου διατηρείται αρκετά καλά, καθώς οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων πέφτουν κατακόρυφα. Η Ινδία παρουσιάζει επίσης ισχυρή κατανάλωση, συμβάλλοντας στην αντιστάθμιση της αδυναμίας στην Κίνα.

Συνολικά, φέτος ο κόσμος θα καταναλώνει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα περισσότερα από ό,τι το 2023 – αν όχι περισσότερα – στο ίδιο επίπεδο με ένα μέσο έτος τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Παρά τις προειδοποιήσεις των απαισιόδοξων, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου δεν καταρρέει, απλά η ανάπτυξη μετρίασε ρυθμό.

Η προσφορά είναι μεγαλύτερο πρόβλημα για τον ΟΠΕΚ+. Η παραγωγή εκτός ΟΠΕΚ αυξάνεται γρήγορα, με επικεφαλής την Αμερική. Εκεί, η επιπλέον παραγωγή από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Βραζιλία και τη Γουιάνα είναι αρκετή για να καλύψει την αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου. Επιπλέον, η παραγωγή από το ίδιο το καρτέλ είναι μεγαλύτερη από όσο θα έπρεπε. 

Επιπλέον, για πόσο χρόνο μπορεί να καθυστερήσει το καρτέλ; Το πρώτο εξάμηνο του 2025 φαίνεται δύσκολο για τον ΟΠΕΚ+, ακόμα κι αν η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου παραμείνει υγιής. Αν δεν δεχτεί χαμηλότερες τιμές, δεν θα μπορούσε να αυξήσει καθόλου την παραγωγή. 

Ο ΟΠΕΚ + είναι θύμα της ίδιας της επιτυχίας του. Διατήρησε τις τιμές του αργού πολύ υψηλές για πάρα πολύ καιρό, εμποδίζοντας την επιβράδυνση του παγκόσμιου πληθωρισμού και την πτώση των επιτοκίων, ενώ επιδοτούσε τους ανταγωνιστές του στο Τέξας. Αυτός ο στόχος των 100 δολαρίων είναι τώρα μια μακρινή ανάμνηση. Μένει να δούμε πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει η τιμή πετρελαίου. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News