Business & Finance Τετάρτη 7/08/2024, 10:50
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυβίστηση από την κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας: Δεν θα αυξήσει τα επιτόκια όσο οι αγορές είναι ασταθείς

Κυβίστηση από την κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας: Δεν θα αυξήσει τα επιτόκια όσο οι αγορές είναι ασταθείς

Αλλαγή προσέγγισης της Τράπεζας της Ιαπωνίας σήμανε σήμερα ο αντιπρόεδρος, Shinichi Uchida, τονίζοντας ότι όταν οι αγορές είναι ασταθείς οι αξιωματούχοι δεν θα προχωρούν σε αύξηση των επιτοκίων δανεισμού. Μόλις μία εβδομάδα πριν, ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, Kazuo Ueda, είχε πολύ σκληρότερη στάση, έχοντας ανακοινώσει σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής.

Για την στροφή της κεντρικής τράπεζας ευθύνονται οι μεγάλες διακυμάνσεις των τελευταίων ημερών στην ιαπωνική αγορά και τα διεθνή χρηματιστήρια. Οι τριγμοί που προκάλεσε η απόφαση της κεντρικής τράπεζας την περασμένη εβδομάδα, η οποία αύξησε τα επιτόκια μόλις για δεύτερη φορά από το 2007, ήταν τόσο έντονοι στις αγορές νομισμάτων, που είχε ως αποτέλεσμα να εκτιναχθεί το γιέν και να χαλάσει το carry trade, επηρεάζοντας τις συναλλαγές και τη στρατηγική πολλών διεθνών fund. 

Τώρα, όμως, ο αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας τόνισε ότι η τράπεζα θα λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν την κατάσταση της αγοράς σε μελλοντικές αποφάσεις χάραξης πολιτικής. «Πιστεύω ότι η τράπεζα οφείλει να διατηρήσει για τώρα στάση νομισματικής χαλάρωσης με το τρέχον επιτόκιο, δεδομένου ότι οι εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις κεφαλαιαγορές εντός και εκτός είναι εξαιρετικά ασταθείς», τόνισε ο Uchida.

Επίσης, εξήγησε ότι οι αρμόδιες αρχές στην Ιαπωνία έχουν το περιθώριο να περιμένουν να επικρατήσει ηρεμία στις αγορές, προτού προχωρήσουν σε οποιαδήποτε κίνηση. «Σε αντίθεση με τις διαδικασίες αύξησης επιτοκίων δανεισμού στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, η οικονομία της Ιαπωνίας δεν είναι σε τέτοια θέση, ώστε η τράπεζα να μπορεί να μείνει πίσω εάν δεν αυξήσει το επιτόκιο με συγκεκριμένο ρυθμό», σημείωσε.

Τα σχόλια του Uchida είναι μια προσπάθεια εξισορρόπησης της στάσης του κεντρικού τραπεζίτη, στην οποία πολλοί αναλυτές απέδωσαν την πρόσφατη ταραχή και αποσταθεροποίηση της αγοράς. Ο Uchida βέβαια δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι οι σημερινές δηλώσεις έγιναν διότι η κατάσταση άλλαξε και όχι επειδή υπάρχει διαφωνία εντός των κόλπων της κεντρικής τράπεζας.

«Η αστάθεια της αγοράς είναι τόσο υψηλή τώρα, που δεν θα κοπάσει σύντομα, το οποίο σημαίνει πως υπάρχει σχετικά υψηλή πιθανότητα να υψωθούν εμπόδια σε μία αύξηση επιτοκίων τον Οκτώβριο», σχολίασε στο Reuters ο επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας Mizuho Research & Technologies, Hiroshi Kawata. Ο ίδιος ο Uchida αναγνώρισε ότι η πρόσφατη άνοδος του γιέν θα επηρεάσει την επόμενη απόφαση της κεντρικής τράπεζας, καθώς περιορίζει τις πιέσεις που ασκούνται στις τιμές εισαγωγών και συνεπώς συνολικά τον πληθωρισμό. Επίσης, προσέθεσε ότι η αστάθεια της αγοράς θα επηρεάσει την επιχειρηματική δραστηριότητα και κατανάλωση και συνεπώς το σκεπτικό της κεντρικής τράπεζας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τα σχόλια του Uchida, το γιέν υποχώρησε κατά τουλάχιστον 2% έναντι του δολαρίου, τα futures των ομολόγων «τσίμπησαν» προς τα επάνω και οι μετοχές στους ιαπωνικούς δείκτες ανέκαμψαν αμέσως. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τράπεζα της Ιαπωνίας: Αύξηση επιτοκίων σε υψηλό άνω των 15 ετών

Το τέλος του carry trade; Πως επηρεάζει το γιέν τις αμερικανικές μετοχές

UBS: Γιατί «αιμορραγεί» η Ιαπωνία – Ο παράγοντας του γιεν και το carry trade

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News