Business & Finance Τετάρτη 7/08/2024, 07:20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα 3 σημάδια ότι ο διευθυντής σας είναι ναρκισσιστής – Και τι να κάνετε

Τα 3 σημάδια ότι ο διευθυντής σας είναι ναρκισσιστής – Και τι να κάνετε

Δεν είναι ασυνήθιστο οι ναρκισσιστές να καταλήγουν σε διευθυντικές θέσεις. Αυτοί που υπερβάλλουν για τα επιτεύγματά τους, είναι πεπεισμένοι ότι η εξουσία τους ανήκει και έχουν υπερβολική αυτοπεποίθηση, γενικά ανταμείβονται στους χώρους εργασίας.

Κατά έναν ειρωνικό τρόπο, τα ίδια χαρακτηριστικά που φέρνουν έναν νάρκισσο σε μια διευθυντική θέση, είναι εκείνα που τον καθιστούν έναν  αναποτελεσματικό προϊστάμενο, λέει στο CNBC η Amy Edmondson, καθηγήτρια του Harvard Business School που ερευνά την ψυχολογική ασφάλεια στο χώρο εργασίας.

«Η ουσία του να είσαι ναρκισσιστής είναι ότι εστιάζεις στον εαυτό σου, προσπαθείς για τον εαυτό σου και είσαι λιγότερο προσανατολισμένος στους άλλους», εξηγεί. «Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε μια θέση και έχουν την επιθυμία να καθοδηγήσουν τους άλλους, πρέπει να είναι προσανατολισμένοι στους άλλους. Αυτό ξεκινά με την αυτογνωσία».

Σύμφωνα με την Edmondson, οι ναρκισσιστές προϊστάμενοι παρουσιάζουν τα εξής τρία σημάδια:

1. Παίρνουν όλα τα εύσημα αλλά ρίχνουν τις ευθύνες σε άλλους

«Τα ναρκισσιστικά αφεντικά είναι πιθανό να πάρουν τα εύσημα για πράγματα που πάνε καλά και να αποφύγουν την ευθύνη για πράγματα που δεν πάνε. Συγκεκριμένα, μπορεί να κατηγορήσουν ανοιχτά τους άλλους ή κάποιες εξωτερικές συνθήκες για πράγματα που δεν πάνε καλά», λέει η καθηγήτρια του Harvard.

Μερικές φορές η αδυναμία τους να αποδώσουν εύσημα καλύπτεται από συγκρατημένους επαίνους.  «Μπορεί να ευχαριστούν την ομάδα αλλά όχι με συγκεκριμένο τρόπο και δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να συνειδητοποιήσει κανείς ότι όλα αφορούν τον εαυτό τους».

Επίσης, νιώθουν να απειλούνται από τους υπαλλήλους που τα καταφέρνουν, όπως λέει στο CNBC η δρ Ramani Durvasula, κλινική ψυχολόγος στο Λος Άντζελες που επικεντρώνεται σε ναρκισσιστικούς και ανταγωνιστικούς τύπους προσωπικότητας.  «Όταν ένα ναρκισσιστικό αφεντικό έχει κάποιον πραγματικά ταλαντούχο να δουλεύει για αυτόν, αντί να τον βοηθήσει να έχει ευκαιρίες, όχι μόνο νιώθει ότι απειλείται, αλλά θέλει από τον υπάλληλο να βελτιώνει τη δική του εικόνα».

2. Δεν ακούνε

Ένας καλός μάνατζερ επικοινωνεί συχνά και ξεκάθαρα. Αλλά μόνο και μόνο επειδή ένα αφεντικό μιλάει πολύ, δεν σημαίνει ότι είναι προς όφελος της ομάδας.

«Είναι φυσικό να εξηγούν, να διδάσκουν και να διασαφηνίζουν τους στόχους, αλλά είναι ανθυγιεινό και σημάδι ναρκισσισμού αν μιλάνε συνεχώς και δεν ακούνε καθόλου», λέει η Edmondson.

Ένας καλός διευθυντής ξέρει ότι υπάρχει αξία σε αυτά που έχουν να πουν οι άλλοι, ακόμα και όταν πρόκειται για τους υφισταμένους του. Επειδή ένας ναρκισσιστής είναι παγιδευμένος στην ιδέα ότι μόνο οι δικές του σκέψεις του είναι σημαντικές, το να ακούει τους άλλους είναι επαχθές γι ‘αυτόν.

«Δεν φαίνεται να ακούνε και να μαθαίνουν», εξηγεί η Edmondson. «Η σκέψη τους δεν αλλάζει εμφανώς από αυτά που λένε οι άλλοι».

3. Απαιτούν συνεχώς τον θαυμασμό

Όταν ένας συνάδελφος κερδίζει επαίνους, ο ναρκισσιστής αισθάνεται να απειλείται και συχνά ζηλεύει την επιτυχία ή την αναγνώριση του άλλου.

«Αν κάποιος στην ομάδα σας κάνει εξαιρετική δουλειά, μου φαίνεται φυσικό να είστε ευγνώμων», λέει η Edmondson. «Αν σε επαινώ, αυτό φτιάχνει και τη δική μου εικόνα και αν είμαι το αφεντικό σου, η εικόνα μου βελτιώνεται ακόμα περισσότερο. Οι ναρκισσιστές δεν το βλέπουν έτσι. Είναι μια χαμένη ευκαιρία».

Ο θαυμασμός ή ο σεβασμός για ένα άλλο άτομο τους ενοχλεί, ακόμα κι αν αυτό το άτομο θα μπορούσε ενδεχομένως να τους κάνει να φαίνονται καλύτεροι μάνατζερ.

Πώς να αντιμετωπίσετε ένα ναρκισσιστικό αφεντικό

Μόλις αναγνωρίσετε τα σημάδια, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να ελαχιστοποιήσετε τη ζημιά.

Η αναζήτηση ενός μέντορα, κατά προτίμηση κάποιον εκτός της εταιρείας σας, μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε μια διαφορετική οπτική, λέει η Durvasula.

Εάν διεκδικείτε μια αύξηση ή μια προαγωγή, μην υπολογίζετε στον προϊστάμενό σας για να σας βοηθήσει. Αντίθετα, κρατήστε στοιχεία για το πώς συνεισφέρατε στην επιτυχία συγκεκριμένων projects.

Εάν υποβάλλετε μια ιδέα στον διευθυντή σας, φροντίστε να κοινοποιήσετε το email και σε άλλους.

Αυτές οι ενέργειες θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε ένα τοξικό αφεντικό, αλλά είναι απίθανο να μειώσουν τον ναρκισσισμό του. Στην πραγματικότητα, μια νέα έρευνα δείχνει ότι τα άτομα με ναρκισσιστικές τάσεις είναι πολύ απίθανο να αλλάξουν, και αν αλλάξουν, θα είναι μόνο λίγο και κατά τη διάρκεια δεκαετιών.

Ο καλύτερος τρόπος δράσης σας μπορεί να είναι να αρχίσετε να ψάχνετε για άλλη δουλειά, λέει η Durvasula.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Jamie Dimon: Αυτό είναι το Νο1 χαρακτηριστικό του καλού CEO

Μην είστε ξερόλες – Το μυστικό της επιτυχίας σύμφωνα με τον CEO της Amazon

Πότε να κλείσετε το στόμα σας: Τι πρέπει να λέτε και τι όχι στο γραφείο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News