Business & Finance Τρίτη 6/08/2024, 07:51
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανταγωνισμός στα φάρμακα απώλειας βάρους – Απειλείται το δίπολο των κολοσσών

Ανταγωνισμός στα φάρμακα απώλειας βάρους – Απειλείται το δίπολο των κολοσσών

Το δίπολο της αμερικανικής Eli Lilly και της δανέζικης Novo Nordisk πρόκειται να σπάσουν τα νέα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας από ανταγωνιστικές εταιρείες, τα οποία αν και δεν έχουν ακόμα κυκλοφορήσει στην αγορά απειλούν ήδη την κεφαλαιοποίηση των δύο εταιρειών.

Οι δύο φαρμακευτικές είναι παγκόσμιοι κυρίαρχοι στην αγορά των φαρμάκων απώλειας βάρους, καθώς προς το παρόν είναι και οι μοναδικές που τα παρασκευάζουν, απολαμβάνοντας παράλληλα τον επενδυτικό ενθουσιασμό που έχει έμπρακτο αποτύπωμα στη χρηματιστηριακή τους αξία. Πρόκειται όμως για μία τόσο δημοφιλή και κερδοφόρα αγορά, ώστε μέσα σε έναν χρόνο έχει προσελκύσει τεράστιο ενδιαφέρον από ανταγωνιστικές εταιρείες, οι οποίες πλέον κάνουν σοβαρή πρόοδο στην ανάπτυξη των δικών τους φαρμάκων. 

Την περασμένη εβδομάδα, η Viking Therapeutics ανακοίνωσε τα τελευταία αποτελέσματα του φαρμάκου κατά της παχυσαρκίας, ένα ενέσιμο στα τελευταία στάδια της έρευνας. Δήλωσε μάλιστα ότι αναπτύσσει και ένα φάρμακο που χορηγείται από το στόμα, το οποίο βρίσκεται σε μεσαίο στάδιο έρευνας. Μετά την παρουσίαση, η μετοχή της εκτινάχθηκε κατά 39% σε μία μόλις ημέρα, φέρνοντας τα κέρδη της στο 235% από την αρχή του 2024.

Αντίστοιχα, η Roche, που επίσης είχε ανακοινώσει ότι αναπτύσσει φάρμακο κατά της παχυσαρκίας που χορηγείται από το στόμα, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως θα το λανσάρει νωρίτερα από το προσδοκώμενο, καθώς η πιλοτική έρευνα είχε πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα. Οι μετοχές της εταιρείας σημειώνουν άνοδο 13% φέτος, η οποία αποδίδεται σε τεράστιο βαθμό στην πρόοδο στον συγκεκριμένο τομέα.

«Ο διαβήτης και η παχυσαρκία συνεχίζουν να κυριαρχούν στον κλάδο της υγείας. Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η αγορά θα αναπτυχθεί από 14 δισ. δολάρια το 2024 σε τουλάχιστον 130 δισ. δολάρια μέχρι το 2030. Είναι ευνόητο ότι πολλές φαρμακευτικές εταιρείες κάνουν έρευνα σε αυτό τον τομέα», δήλωσε στην El Pais o Sebastian Hofbeck, αναλυτής στην DJE Kapital.

Θαμπώνει η λάμψη των δύο αστέρων;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζει την παχυσαρκία ως μία παγκόσμια κρίση, καθώς ένας στους οκτώ ανθρώπους στον κόσμο ήταν παχύσαρκος το 2022. Εν μέσω αύξησης της νόσου, η Novo Nordisk και η Eli Lilly ήταν οι πρώτες εταιρείες που ανέπτυξαν και διοχέτευσαν στην αγορά προϊόντα που βοηθούν στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, με αποτέλεσμα οι κεφαλαιοποιήσεις τους να διογκωθούν κατά εκατομμύρια δολάρια. Αφότου, όμως, αναδύθηκαν κι άλλοι πιθανοί ανταγωνιστές, οι μετοχές τους υποχωρούν.

Η δανέζικη Novo Nordisk πουλά το Ozempic και το Wegovy. Τα δύο φάρμακα κατά της παχυσαρκίας κατέστησαν την εταιρεία την πολυτιμότερη της Ευρώπης, με κεφαλαιοποίηση άνω των 570 δισ. δολαρίων. Από την αρχή του έτους, η μετοχή έχει μεν ανέβει 64%, όμως τον τελευταίο μήνα έχει υποχωρήσει 11%. Η αμερικανική Eli Lilly κατασκευάζει το Mounjarro και το Zepbound, εκτιμώντας ότι το δεύτερο θα γίνει το δημοφιλέστερο φάρμακο στην ιστορία. Η μετοχή της έχει ανέβει κατά 32% από την αρχή του έτους, αλλά τον τελευταίο μήνα έχασε 14% λόγω του αναδυόμενου ανταγωνισμού.

Σημειώνεται πως η μεγαλύτερη πρόκληση για τις δύο εταιρείες μέχρι στιγμής ήταν η κάλυψη της εκρηκτικής ζήτησης, δεδομένου του τεράστιου μεγέθους της αγοράς απώλειας βάρους. Ο ΠΟΥ υπολογίζει ότι το 43% των ενηλίκων διεθνώς είναι υπέρβαροι και το 16% παχύσαρκοι, με τη Δύση να εμφανίζει ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά. Τώρα οι δύο εταιρείες επενδύουν αδρά στην αύξηση της παραγωγής τους, μία στρατηγική που θα οδηγήσει σε πλήρη κάλυψη της ζήτησης μόνο μετά από αρκετά χρόνια.

Πάντως, ορισμένοι εκτιμούν ότι βάσει της ταχύτητας των σχετικών διαδικασιών, οι ανταγωνιστικές εταιρείες θα καθυστερήσουν χρόνια μέχρι να κυκλοφορήσουν στα ράφια τα δικά τους προϊόντα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες απο El Pais

Διαβάστε επίσης:

Γυμναστήρια στον καιρό του Ozempic – Όσα επέζησαν από την πανδημία, «ιδρώνουν» ακόμα

Οι big business της ευεξίας – Ο τζίρος ξεπέρασε το ΑΕΠ της Γερμανίας

Παχυσαρκία: Τα φάρμακα που μπορούν να αλλάξουν την παγκόσμια οικονομία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News