Business & Finance Σάββατο 3/08/2024, 10:32
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στάρμερ: Δημοσιονομικά και ταραχές τελειώνουν το «μήνα μέλιτος» της κυβέρνησης

Στάρμερ: Δημοσιονομικά και ταραχές τελειώνουν το «μήνα μέλιτος» της κυβέρνησης

Το Εργατικό Κόμμα του Κιρ Στάρμερ πιθανότατα ήλπιζε ότι η πρώτη του νίκη στις εκλογές της Βρετανίας εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες θα έφερνε έναν πολιτικό μήνα του μέλιτος τουλάχιστον μέσα στο καλοκαίρι. Αλλά σε λιγότερο από ένα μήνα, οι προκλήσεις της διακυβέρνησης μίας χώρας με πλήθος προκλήσεων διέλυσαν γρήγορα κάθε παρατεταμένη αίσθηση ευφορίας.

Η υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς παρέδωσε τον πρώτο έλεγχο πραγματικότητας τη Δευτέρα, προειδοποιώντας ότι θα χρειαστούν αυξήσεις φόρων στον προϋπολογισμό τον Οκτώβριο για να καλυφθεί η τρύπα των 22 δισ. λιρών (28 δισ. δολαρίων) που βρέθηκε στα δημοσιονομικά. Κάποιοι από τους Εργατικούς το είδαν ως προδοσία μετά την προεκλογική υπόσχεση ότι δεν θα φέρουν αιφνιδιαστικές φορολογικές αυξήσεις στους πολίτες που ταλαιπωρούνται από μια κρίση κόστους ζωής.

Το κλίμα σκοτείνιασε ξανά όταν ξέσπασαν ταραχές με επικεφαλής ακροδεξιούς ακτιβιστές σε περιοχές της Αγγλίας, μετά από ψευδείς πληροφορίες που διαδόθηκαν στα social media ότι ο ύποπτος για τα θανατηφόρα μαχαιρώματα τριών κοριτσιών στη βορειοδυτική Αγγλία ήταν μουσουλμάνος αιτών άσυλο. Με τις αρχές να προετοιμάζονται για περαιτέρω βία αυτό το Σαββατοκύριακο, ο Στάρμερ έδωσε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη για να παρουσιάσει μια πιο σθεναρή αντίδραση της αστυνομίας.

Η ταραχώδης εβδομάδα προκάλεσε νευρικότητα σε ορισμένα μέλη των Εργατικών στο Κοινοβούλιο για το τι μπορεί να ακολουθήσει – και πώς θα πρέπει να αντιδράσουν ο Στάρμερ και η Ριβς. Η δημόσια αναταραχή αποκάλυψε επίσης αυτό για το οποίο ανησυχούσαν ορισμένοι αξιωματούχοι του Εργατικού Κόμματος, ακόμη και όταν το κόμμα πέτυχε τη συντριπτική εκλογική του νίκη, ότι η αυξανόμενη αναταραχή στην πολιτική δεξιά θα προκαλούσε προβλήματα.

«Μεταξύ των ταραχών που παρατηρήθηκαν στο Σάουθπορτ και αλλού, και της πρότασης για αυξήσεις φόρων στη γωνία, ο Κιρ Στάρμερ αντιμετωπίζει ήδη το μερίδιο των πολιτικών προβλημάτων του», δήλωσε η Σκάρλετ Μαγκουάιρ, διευθύντρια στη δημοσκόπηση JL Partners. «Χωρίς σαφή βελτίωση της οικονομίας, το NHS και τη μετανάστευση, η διάχυτη διάθεση της αντιπολιτικής στη χώρα θα μπορούσε να γίνει ακόμη πιο δύσκολο να αποκατασταθεί».

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας διάρκειας έξι εβδομάδων, ο Στάρμερ και η Ριβς δεν έκρυψαν το οικονομικό και πολιτικό χάος που περίμεναν να κληρονομήσουν. 

Η παρέμβαση της Ριβς ήταν επίσης μέρος μιας υπολογισμένης κίνησης για να δείξει τη σοβαρότητά της και την προθυμία της να λάβει δύσκολες και αντιδημοφιλείς αποφάσεις, σύμφωνα με συνεργάτες των Εργατικών που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας. Οι ψηφοφόροι στο πολιτικό κέντρο, που στόχευσαν οι Εργατικοί στην προεκλογική εκστρατεία, θέλουν υπεύθυνη κυβέρνηση και όχι αδύνατες υποσχέσεις, είπε ένας σύμβουλος.

Η πρώτη μείωση επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας από τις αρχές του 2020, οι πιο αισιόδοξες οικονομικές προβλέψεις και οι ισχυρές επιδόσεις των Βρετανών αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού έδωσαν επίσης στην κυβέρνηση κάτι για να πανηγυρίσει. 

Ωστόσο, η αντίδραση στην ομιλία Ριβς έχει αμαυρώσει τη διάθεση ορισμένων βουλευτών των Εργατικών. Επιμένει ότι τα παράπονά της για αδήλωτες υπερβολικές δαπάνες από την τελευταία κυβέρνηση των Τόρις είναι νόμιμες και δηλώνει συγκλονισμένη από τις ενέργειες του προκατόχου της Τζέρεμι Χαντ. Ωστόσο, τα ερωτήματα που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια εκπομπής την Τρίτη επικεντρώθηκαν λιγότερο στο αν υπήρχε συγκάλυψη των Τόρις και περισσότερο στο αν υπήρξε ανέντιμη με τους ψηφοφόρους σχετικά με τα φορολογικά σχέδια των Εργατικών.

Συνεργάτες του Εργατικού Κόμματος ανησύχησαν βλέποντας τους δημοσιογράφους να ανακαλύπτουν προηγούμενα σχόλια των Στάρμερ και Ριβς που έλεγαν ότι δεν θα αυξήσουν τους φόρους ή δεν θα πείραζαν τις χειμερινές πληρωμές των συνταξιούχων. Κάποιος είπε ότι η καγκελάριος θα έπρεπε να είχε καταλήξει σε μια πιο κομψή θέση σχετικά με τη φορολογία κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, ώστε να μην μπορεί να κατηγορηθεί για ανεντιμότητα στη συνέχεια. Συνεργάτης της Ριβς είπε ότι πραγματικά δεν είχε συγκεκριμένα σχέδια να αυξήσει τους φόρους πριν αναλάβει τα καθήκοντά της και ήλπιζε ότι τυχόν αυξήσεις θα ήταν περιορισμένες.

Ο κίνδυνος για τον Στάρμερ και γενικότερα τους Εργατικούς ξεπερνά τις σκηνές με τα καμένα αυτοκίνητα της αστυνομίας, τους ταραχοποιούς που πετάνε τούβλα και την άποψη που προωθείται σε ορισμένες περιοχές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ότι η κυβέρνηση έχει ήδη χάσει τον έλεγχο.

Οι Εργατικοί έχτισαν μια στρατηγική προεκλογικής εκστρατείας επικεντρωμένη στους κεντρώους ψηφοφόρους και λειτούργησε. Αλλά η κατάρρευση των Συντηρητικών άφησε επίσης το δεξιό κόμμα Reform UK υπό την ηγεσία του Νάιτζελ Φάρατζ σε μια ισχυρή θέση να δυσκολέψει τη ζωή των Εργατικών με λαϊκιστικά, αντιμεταναστευτικά μηνύματα που απευθύνονται σε ορισμένους ψηφοφόρους, συμπεριλαμβανομένων περιοχών που έχουν γίνει πρόσφατες ταραχές.

Government Debt Is at Levels Last Seen in 1961

Source: ONS, OBR

Η αναφορά του Στάρμερ στον «κατανοητό φόβο» που έχουν ορισμένοι άνθρωποι για τις κοινωνικές εντάσεις ήταν ένα νεύμα σε αυτόν τον κίνδυνο. Στους Εργατικούς, αυξάνονται οι ανησυχίες ότι ορισμένες από τις πρώτες πολιτικές της κυβέρνησης κινδυνεύουν να «παίξουν» στα χέρια του Φάρατζ. Ένα σχέδιο για την πρόωρη απελευθέρωση ορισμένων κρατουμένων λόγω συμφόρησης – μια κατάσταση που ο Στάρμερ κατηγόρησε τους Τόρις – είναι πολύ πιθανόν να αποτύχει μέσα στο τρέχον πολιτικό κλίμα, αναφέρουν συμβουλοι, οι οποίοι διερευνούν πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί με τρόπο που να μειώνει τις πιθανότητες βίαιης επανάληψης.

Ενώ η βελτίωση της οικονομίας ήταν το θεμελιώδες μέτρο επιτυχίας για την κυβέρνηση του Στάρμερ, η επιτυχής αντιμετώπιση του εγκλήματος και των συνόρων θα ήταν σχεδόν εξίσου σημαντική, ανέφερε ένας συνεργάτης. 

Η στρατηγική του Στάρμερ να κατηγορεί τους Τόρις για τις δυσάρεστες επιλογές που πρέπει να κάνει δεν θα αλλάξει σύντομα, και οι περισσότεροι Εργατικοί συμφωνούν ότι εξακολουθεί να είναι η σωστή προσέγγιση. Αλλά αυτή η εβδομάδα απέδειξε επίσης ότι τα προβλήματα πρέπει να λύσει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα κριθεί τελικά από τις πολιτικές αποφάσεις που θα πάρει και ο ίδιος και η Ριβς.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News