ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οδηγία για επισκευή ηλεκτρικών συσκευών – Πώς οι Ευρωπαίοι θα εξοικονομήσουν 170 δισ. ευρώ

Οδηγία για επισκευή ηλεκτρικών συσκευών  – Πώς οι Ευρωπαίοι θα εξοικονομήσουν 170 δισ. ευρώ

Σε 176,5 δισ. ευρώ σε 15 έτη υπολογίζεται η εξοικονόµηση χρηµάτων για τους Ευρωπαίους καταναλωτές από την εφαρµογή της κοινοτικής οδηγίας για την προώθηση της επισκευής ηλεκτρικών συσκευών, την οδηγία 2024/1799, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 30 Ιουλίου 2024.

Πλέον, τα κράτη-µέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και βεβαίως και η Ελλάδα έχουν προθεσµία µέχρι τις 31 Ιουλίου 2026 για να ενσωµατώσουν την εν λόγω οδηγία στις εθνικές τους νοµοθεσίες.

Σύµφωνα µε τη νέα οδηγία, οι κατασκευαστές ορισµένων ηλεκτρικών συσκευών υποχρεούνται να προσφέρουν εγκαίρως και σε συµφέρουσες τιµές υπηρεσίες επισκευής, αντί να προωθούν την αντικατάσταση των χαλασµένων συσκευών µε νέες, µε τους καταναλωτές να κερδίζουν σε αυτή την περίπτωση ένα επιπλέον έτος εγγύησης για τη συσκευή τους.

Σε πρώτη φάση η κοινοτική οδηγία αφορά τις ακόλουθες συσκευές: οικιακά πλυντήρια ρούχων, οικιακά πλυντήρια-στεγνωτήρια ρούχων, οικιακά στεγνωτήρια ρούχων, οικιακά πλυντήρια πιάτων, ψυκτικές συσκευές, ηλεκτρονικές διατάξεις απεικόνισης (τηλεοράσεις, οθόνες υπολογιστών), εξοπλισµό συγκόλλησης, ηλεκτρικές σκούπες, εξυπηρετητές και προϊόντα αποθήκευσης δεδοµένων, κινητά τηλέφωνα, ασύρµατα τηλέφωνα, υπολογιστές, tablets και αγαθά που περιέχουν µπαταρίες ελαφρών µέσων µεταφοράς (όπως ηλεκτρικά ποδήλατα και ηλεκτρικά σκούτερ).

Τα βασικά σηµεία της νέας οδηγίας είναι τα ακόλουθα:

– Κατόπιν αιτήµατος του καταναλωτή, ο κατασκευαστής επισκευάζει τα αγαθά. Η επισκευή πραγµατοποιείται είτε δωρεάν είτε σε λογική τιµή και µέσα σε εύλογο χρονικό διάστηµα από τη στιγµή που ο κατασκευαστής έχει υλική κατοχή του αγαθού. Ο κατασκευαστής µπορεί να δανείζει στον καταναλωτή αγαθό αντικατάστασης δωρεάν ή έναντι λογικού αντιτίµου κατά τη διάρκεια της επισκευής. Στις περιπτώσεις όπου η επισκευή είναι αδύνατη, ο κατασκευαστής µπορεί να προσφέρει στον καταναλωτή µεταχειρισµένο αλλά επισκευασµένο προϊόν.

– ∆ηµιουργείται ευρωπαϊκή ηλεκτρονική πλατφόρµα για επισκευές, η οποία θα επιτρέπει στους καταναλωτές να βρίσκουν επισκευαστές και, κατά περίπτωση, πωλητές ανασκευασµένων αγαθών, αγοραστές ελαττωµατικών αγαθών προς ανακαίνιση ή επισκευαστικές πρωτοβουλίες τοπικών κοινοτήτων. Η ευρωπαϊκή πλατφόρµα αποτελείται από εθνικά τµήµατα και περιλαµβάνει συνδέσµους προς τις εθνικές ηλεκτρονικές πλατφόρµες για επισκευές.

– Οι καταναλωτές έχουν δικαίωµα παράτασης κατά ένα έτος της νόµιµης εγγύησης, εάν επιλέξουν την επισκευή ενός ελαττωµατικού προϊόντος αντί της αντικατάστασής του από τον πωλητή. Η επέκταση της εγγύησης θα ισχύει για τα προϊόντα που θα αγοραστούν µετά τις 31 Ιουλίου 2026. Κατά την ενσωµάτωση της οδηγίας, τα κράτη-µέλη µπορούν να επιλέξουν την επέκταση της εγγύησης για διάστηµα µεγαλύτερο του έτους.

Σύµφωνα µε την έκθεση επιπτώσεων που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την εφαρµογή της εν λόγω οδηγίας υπολογίζεται ότι θα εξοικονοµηθούν 18,4 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα σε ορίζοντα δεκαπενταετίας, 3 εκατ. τόνοι απορριµµάτων µέσα στην επόµενη δεκαπενταετία, καθώς και 1,8 εκατ. τόνοι πόρων (πρώτες ύλες κ.λπ.). Η πρόωρη απόρριψη προϊόντων που θα µπορούσαν να επισκευαστούν οδηγεί στη χρήση 10,5 εκατ. τόνων πολύτιµων πόρων ετησίως στην Ε.Ε. Τούτο περιλαµβάνει –για παράδειγµα– 0,3 εκατ. τόνους αλουµινίου, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 15% του αλουµινίου που παρήχθη στην Ε.Ε. και στο Ηνωµένο Βασίλειο το 2020, 4,8 εκατ. τόνους χάλυβα και σιδήρου, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 2,7% της ευρωπαϊκής παραγωγής χάλυβα και 2 εκατ. τόνους ξύλου ή 12,63% των ξύλινων παλετών που παρήχθησαν στην Ε.Ε. το 2015.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News