Business & Finance Δευτέρα 5/08/2024, 07:02
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H παγίδα του μεσαίου εισοδήματος: Πώς 100 χώρες θα κλείσουν το χάσμα με τις ΗΠΑ

H παγίδα του μεσαίου εισοδήματος: Πώς 100 χώρες θα κλείσουν το χάσμα με τις ΗΠΑ

Τουλάχιστον 100 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ινδίας, της Βραζιλίας και της Νοτίου Αφρικής, κινδυνεύουν να «κολλήσουν» στη λεγόμενη «παγίδα του μεσαίου εισοδήματος», όπως προειδοποίησε η Παγκόσμια Τράπεζα, παρακινώντας τα κράτη αυτά να αλλάξουν πορεία και να εφαρμόσουν ριζοσπαστικές αναπτυξιακές πολιτικές.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, οι αναδυόμενες αγορές πρέπει να απεξαρτηθούν από το μοντέλο των επενδύσεων για την οικονομική τους ανάπτυξη, διαφορετικά θα δυσκολευτούν να κλείσουν το χάσμα με το αμερικανικό επίπεδο ζωής. Σε σχετική έκθεση, σημειώνει ότι το μάθημα των τελευταίων 50 ετών είναι ότι όσο οι χώρες αυτές αποκτούσαν μεγαλύτερο πλούτο, έφταναν και κολλούσαν σε μία «παγίδα», όπου το κατά κεφαλήν εισόδημα ανέρχεται περίπου στο 10% προς το αντίστοιχο στις ΗΠΑ, στα 8.000 δολάρια.

Από το 1990, μόλις 34 χώρες μεσαίου εισοδήματος κατάφεραν να αναβαθμιστούν σε υψηλού εισοδήματος και τουλάχιστον το ένα τρίτο αυτών ευνοήθηκαν από συνεργασία με την Ε.Ε. ή από την ανακάλυψη πετρελαίου.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Indermit Gill, δήλωσε ότι με βάση τα τρέχοντα στοιχεία, η Κίνα χρειάζεται 10 χρόνια και η Ινδία 75 χρόνια, ώστε το κατά κεφαλήν εισόδημα να φτάσει μόνο στο ένα τέταρτο των αντίστοιχων επιπέδων στις ΗΠΑ.

«Το αποτέλεσμα της μάχης για παγκόσμια οικονομική ευημερία θα κριθεί στις χώρες μεσαίου εισοδήματος. Ωστόσο, υπερβολικά μεγάλος αριθμός αυτών των χωρών βασίζονται σε απαρχαιωμένες στρατηγικές για να γίνουν ανεπτυγμένες οικονομίες. Εξαρτώνται αποκλειστικά στις επενδύσεις για πολύ καιρό – ή στρέφονται πρόωρα στην καινοτομία. Απαιτείται μία νέα προσέγγιση: αρχικά να επικεντρωθούν στις επενδύσεις, έπειτα να δώσουν έμφαση στην εισροή νέων τεχνολογιών από το εξωτερικό και τέλος να υιοθετήσουν μία στρατηγική τριών πυλώνων, η οποία ισορροπεί επενδύσεις, εισροές και καινοτομία. Με τις κλιμακούμενες δημογραφικές, οικολογικές και γεωπολιτικές πιέσεις, δεν υπάρχει περιθώριο λάθους», τόνισε ο Gill.

Σύμφωνα με την παγκόσμια τράπεζα, 108 χώρες βρίσκονταν στην κατηγορία του μεσαίου εισοδήματος μέχρι το τέλος του 2023, έχοντας ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα μεταξύ 1.136 δολαρίων-13.845 δολαρίων.

Σημειώνεται ότι στις χώρες αυτές κατοικούν 6 δισ. άνθρωποι, το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού, με δύο στους τρεις να ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Επίσης, οι εν λόγω χώρες παρήγαγαν τουλάχιστον το 40% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ήταν η πηγή τουλάχιστον του 60% των αέριων ρύπων και αντιμετώπισαν πολύ μεγαλύτερες προκλήσεις από την προηγούμενη γενιά σε ό,τι αφορά την παγίδα του μεσαίου εισοδήματος. Τα σημαντικότερα εμπόδια τώρα είναι το δημογραφικό, ο προστατευτισμός των ανεπτυγμένων οικονομιών και η ανάγκη επιτάχυνσης της πράσινης μετάβασης.

Σύμφωνα με τον Gill, η έξοδος από την παγίδα του μεσαίου εισοδήματος θα είναι δύσκολη υπόθεση. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι θα πρέπει «να κάνουν θαύματα- όχι μόνο να αναβαθμιστούν στο επίπεδο του υψηλού εισοδήματος, αλλά και να απομακρυνθούν από τα μοντέλα που βασίζονται στον άνθρακα και θα οδηγήσουν στην περιβαλλοντική καταστροφή τους».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian

Διαβάστε επίσης:

Capital Economics: Μπορεί μια άλλη χώρα να ξεπεράσει τις ΗΠΑ;

29 τρισ. δολάρια: Οι αναδυόμενες οικονομίες λυγίζουν από το βάρος του χρέους

Ανθεκτική παγκόσμια οικονομία και μειώσεις επιτοκίων – Αντικρουόμενες οι προβλέψεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News