Business & Finance Τετάρτη 31/07/2024, 20:16
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Πάνω από τα 80 δολάρια το brent – «Βράζει» ξανά η Μέση Ανατολή

Πετρέλαιο: Πάνω από τα 80 δολάρια το brent – «Βράζει» ξανά η Μέση Ανατολή

Περισσότερο από 2% ενισχύθηκαν οι τιμές πετρελαίου, ανακάμπτοντας απο το χαμηλό επτά εβδομάδων, καθώς η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς στο Ιράν κλιμακώνει τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, ενώ τα τελευταία στοιχεία έδειξαν μείωση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ χάρη στις μεγάλες εξαγωγές. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο διαμορφώθηκε ενδοσυνεδριακά πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι με άνοδο περίπου 2%, ενώ η τιμή αργού στη Νέα Υόρκη κινήθηκε πάνω από τα 76 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 3%. 

Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 3,4 εκατ. βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα, περισσότερο απ΄ό,τι περίμεναν οι αναλυτές. Τα αποθέματα μειώθηκαν για πέμπτη διαδοχική εβδομάδα, στην πιο παρατεταμένη περίοδο μείωσης από τον Ιανουάριο του 2021. 

Την αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση, η τιμή brent και αργού υποχώρησαν περίπου 1,4%, κλείνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια επτά εβδομάδων, εν μέσω προσδοκιών ότι μία συμφωνία ειρήνευσης στη Γάζα θα αποκλιμάκωνε τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή. 

Οι τελευταίες εξελίξεις ωστόσο επανέφεραν τους γεωπολιτικούς κινδύνους και αύξησαν το ασφάλιστρο κινδύνου που ζητούν οι επενδυτές, εν μέσω ανησυχιών για πιθανή διακοπή της προσφοράς. Τα κέρδη ωστόσο περιορίστηκαν από τις ανησυχίες για τη ζήτηση πετρελαίου στην Κίνα, που είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγός αργού στον πλανήτη. Η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα συρρικνώθηκε για τρίτο μήνα, ενώ η άφθονη προσφορά από τις χώρες μέλη του ΟΠΕΚ ασκεί πιέσεις στις τιμές. 

Τον Ιούλιο, το brent και το αργό γνώρισαν τις μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες από πέρυσι τον Οκτώβριο εν μέσω προσδοκιών ότι ο ΟΠΕΚ+ θα παραμένει σταθερός στη σημερινή συμφωνία για την παραγωγή του. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News