Business & Finance Τετάρτη 31/07/2024, 09:28
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζα της Ιαπωνίας: Αύξηση επιτοκίων σε υψηλό άνω των 15 ετών

Τράπεζα της Ιαπωνίας: Αύξηση επιτοκίων σε υψηλό άνω των 15 ετών

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο και ανακοίνωσε σχέδια για μείωση των αγορών ομολόγων στο μισό, σε μια ένδειξη της αποφασιστικότητάς της να εξομαλύνει τη νομισματική πολιτική.

Συγκεκριμένα, η BOJ αύξησε το βασικό της επιτόκιο σε περίπου 0,25% από ένα εύρος 0 έως 0,1%, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της την Τετάρτη. Είπε επίσης ότι θα μειώσει τον μηνιαίο ρυθμό αγοράς ομολόγων σε περίπου 3 τρισεκατομμύρια γιεν (19,6 δισεκατομμύρια δολάρια) μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2026. Ο πρόσφατος ρυθμός αγορών ήταν περίπου διπλάσιος από αυτό το ποσό.

Πρόκειται για τα υψηλότερα επιτόκια από τον Δεκέμβριο του 2008.

Ωστόσο, η Τράπεζα της Ιαπωνίας δήλωσε ότι αναμένει ότι τα πραγματικά επιτόκια θα παραμείνουν «σημαντικά αρνητικά», προσθέτοντας ότι «οι διευκολυντικές χρηματοπιστωτικές συνθήκες θα συνεχίσουν να στηρίζουν σταθερά την οικονομική δραστηριότητα».

Η κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι ο πυρήνας του πληθωρισμού -που αφαιρεί τις τιμές των φρέσκων τροφίμων- θα φθάσει το 2,5% μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους 2024 και «γύρω στο 2%» για τα οικονομικά έτη 2025 και 2026.

Η BOJ δήλωσε ότι θα συνεχίσει να αυξάνει το επιτόκιο πολιτικής και να προσαρμόζει τον βαθμό νομισματικής διευκόλυνσης, εφόσον υλοποιηθούν οι οικονομικές της προοπτικές.

Ανοδος του γιεν

Μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας, το γιεν ενισχύθηκε στο υψηλότερο σημείο του από τον Μάρτιο έναντι του δολαρίου. Η ανοδική πορεία του γιεν ξεκίνησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα εν αναμονή μιας πιο περιοριστικής νομισματικής πολιτικής από την BoJ.

Μοχλό για την άνοδο του γιεν αποτέλεσε τις τελευταίες ημέρες η υποχώρηση της πρακτικής των carry trades, μιας στρατηγικής που χρησιμοποιεί νομίσματα χαμηλής απόδοσης, όπως το γεν, για να χρηματοδοτήσει αγορές σε νομίσματα υψηλότερης απόδοσης, όπως το μεξικανικό πέσο.

Η εξέλιξη αυτή έχει οδηγήσει το νόμισμα σε ράλι άνω του 7% από το χαμηλό 38 ετών έναντι του δολαρίου που σημειώθηκε στις 3 Ιουλίου. Τα σχόλια του Διοικητή Kazuo Ueda σε επακόλουθη συνέντευξη Τύπου σχετικά με τον πληθωριστικό αντίκτυπο του αδύναμου γεν έδωσαν στους συναλλασσόμενους πρόσθετη πεποίθηση ότι το γεν μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω.

«Η αύξηση των επιτοκίων σηματοδοτεί μια ουσιαστική αλλαγή στην πολιτική, όπου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στις μακροπρόθεσμες προβλέψεις για τον πληθωρισμό», δήλωσε ο Francesco Pesole, στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος στην ING. «Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη για το γιεν, η οποία μπορεί να αλλάξει δομικά την εικόνα της τοποθέτησης των carry trades», πρόσθεσε.

Η JPMorgan Chase & Co. εκτίμησε στις 26 Ιουλίου ότι περίπου το 40% των carry trades στα νομίσματα της G-10 έχουν επιστραφεί τις τελευταίες εβδομάδες.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News