Business & Finance Τετάρτη 31/07/2024, 07:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανθεκτική παγκόσμια οικονομία και μειώσεις επιτοκίων – Αντικρουόμενες οι προβλέψεις

Ανθεκτική παγκόσμια οικονομία και μειώσεις επιτοκίων – Αντικρουόμενες οι προβλέψεις

Ανεβαίνει η αισιοδοξία για τις αναπτυξιακές προοπτικές της διεθνούς οικονομίας φέτος και ενώ ο πληθωρισμός εκτιμάται πως θα παραμείνει σε επίπεδα υψηλότερα από τον στόχο, οι κεντρικές τράπεζες της Δύσης αναμένεται να προχωρήσουν σε μειώσεις των επιτοκίων δανεισμού.

Αυτό είναι το ομολογουμένως κάπως παράδοξο πόρισμα της τελευταίας δημοσκόπησης του Reuters ανάμεσα σε πάνω από 200 οικονομολόγους. Ειδικότερα, οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες κατάφεραν μέσα στο 2023 να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό με ταχείες και συναπτές αυξήσεις των επιτοκίων δανεισμού. Παρόλα αυτά, η παγκόσμια οικονομία παρέμεινε ανθεκτική, επιδεικνύοντας ισχυρή ανάπτυξη απασχόλησης και μισθών, γεγονός το οποίο συντηρεί τον κίνδυνο ανάφλεξης του πληθωρισμού.

Συνολικά, το 56% των οικονομολόγων που ερωτήθηκαν δήλωσε ότι είναι πιθανότερο ο πληθωρισμός να κινηθεί σε επίπεδα υψηλότερα από τη μέση εκτίμηση για το υπόλοιπο του έτους παρά χαμηλότερα. Επίσης, παρά τις προκλήσεις και τις έντονες πιέσεις, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,1%, ταχύτερα σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη.

«Εξακολουθεί να αναπτύσσεται με λίγο ταχύτερο ρυθμό από το 3% παρά την ευρεία γκάμα δυσκολιών…Αυτό που θέλουμε στο πεδίο της ανάπτυξης είναι να παραμείνει στην περιοχή του 3% το δεύτερο εξάμηνο», σημείωσε χαρακτηριστικά στο Reuters ο Douglas Porter, επικεφαλής οικονομολόγος της BMO Capital Markets.

Αλλαγή σκηνικού μέσα σε λίγους μήνες

Πριν από μερικούς μήνες, οι οικονομολόγοι εξέφραζαν έντονες ανησυχίες εάν η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να απορροφήσει τον πρωτοφανώς επιθετικό κύκλο νομισματικής πολιτικής χωρίς να περιπέσει σε ύφεση. Βέβαια, οι ίδιες ανησυχίες εξακολουθούν να υπάρχουν για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία διεθνώς, την Κίνα.

Πάντως, οι οικονομολόγοι αναβάθμισαν τις προβλέψεις ανάπτυξης για 24 από τις 48 κορυφαίες οικονομίες που εξετάστηκαν. Εξ αυτών, οι 13 ήταν ανεπτυγμένες οικονομίες, όπου επικρατούσαν σοβαροί προβληματισμοί για τη ζήτηση, και οι υπολειπόμενες 11 αφορούσαν αναδυόμενες. Απεναντίας, οι προβλέψεις επιδεινώθηκαν για 18 οικονομίες, ενώ για έξι παρέμειναν αμετάβλητες.

Οι προβλέψεις για τις επόμενες κινήσεις των μεγάλων κεντρικών τραπεζών διατηρήθηκαν αμετάβλητες, με τους οικονομολόγους να αναμένουν μέχρι το τέλος του έτους δύο μειώσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και την Τράπεζα της Αγγλίας και τρεις μειώσεις από την ΕΚΤ.

Δεδομένου ότι η ανάπτυξη «αντέχει» μέχρι στιγμής, αυτό που θα καθορίσει το ύψος των επιτοκίων και την πορεία τους θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο πληθωρισμός. Ακόμα και τώρα, αναμένεται ότι οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες δεν θα έχουν επιτύχει τους πληθωριστικούς τους στόχους πριν το τέλος του έτους.

«Οι κίνδυνοι πληθαίνουν…στις διεθνείς τιμές βασικών αγαθών, όπου τα κόστη των θαλάσσιων μεταφορών πλησιάζουν τα υψηλά του 2021/2022», σχολίασε ο James Rossiter, επικεφαλής μακροοικονομικής στρατηγικής στην TD Securities. «Αυτή τη φορά δεν αναμένουμε ένα τόσο μεγάλο άλμα στον πληθωρισμό…Αλλά η απειλή υψηλότερου πληθωρισμού σε βασικά αγαθά μπορεί σε συνδυασμό με το επίμονα υψηλό κόστος του πληθωρισμού να επιβραδύνει τις μειώσεις στα επιτόκια», συμπλήρωσε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

29 τρισ. δολάρια: Οι αναδυόμενες οικονομίες λυγίζουν από το βάρος του χρέους

Capital Economics: Μπορεί μια άλλη χώρα να ξεπεράσει τις ΗΠΑ;

Ευρωζώνη: Στηρίγματα για την ανάπτυξη Γαλλία και Ισπανία – Βαρίδι η Γερμανία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News