Business & Finance Δευτέρα 29/07/2024, 21:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Κάτω από τα 80 δολάρια το brent – Ανησυχίες για τη ζήτηση

Πετρέλαιο: Κάτω από τα 80 δολάρια το brent – Ανησυχίες για τη ζήτηση

To πετρέλαιο υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια επτά εβδομάδων, εν μέσω αμφιβολιών για τη δυναμική της παγκόσμιας ζήτησης, ενώ οι επενδυτές περιμένουν τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ για να πάρουν κατεύθυνση σχετικά με την προσφορά. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο υποχώρησε κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τις αρχές Ιουλίου, καταγράφοντας πτώση 1,7%, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή αργού κινήθηκε στα 75,76 δολάρια με πτώση 1,8%. 

Το κλίμα στην αγορά πετρελαίου παραμένει υποτονομικά τις τελευταίες εβδομάδες, αφότου η Κίνα ανακοίνωσε τη βραδύτερη ανάπτυξη σε διάρκεια πέντε τριμήνων στις αρχές του μηνός. Ο όγκος εισαγωγών της χώρας υποχώρησε καθώς επιστρέφουν σε λειτουργία οι μονάδες διύλισης μετά τις εργασίες συντήρησης. Επίσης, συναλλασσόμενοι στην αγορά εμπορευμάτων ρευστοποιούν τις θέσεις τους που είχαν ποντάρει σε άνοδο του πετρελαίου, καθώς τα προθεσμιακά υποχώρησαν κάτω από το επίπεδο στήριξης.

Βασικά μέλη του ΟΠΕΚ+ θα πραγματοποιήσουν online συνάντηση την Πέμπτη με εκπροσώπους να αναφέρουν ότι είναι απίθανο να κάνουν συστάσεις για προσωρινά σχέδια για την έναρξη της αποκατάστασης της παραγωγής στο τέταρτο τρίμηνο. Η αγορά είναι διηρημένη για το αν το καρτέλ θα προχωρήσει στην προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγής.

Οι τιμές του αργού είναι συγκρατημένα υψηλότερες φέτος, χάρη στην πειθαρχία στην προσφορά του ΟΠΕΚ+ και των προσδοκιών ότι η Fed πλησιάζει ολοένα και περισσότερο στη μείωση του κόστους δανεισμού. 

«Οι τιμές του πετρελαίου διαπραγματεύονται σε στενό εύρος για περισσότερο από ένα χρόνο τώρα», ανέφερε ο αναλυτής της Bank of America Paul Ciana. «Εάν αποκλιμακωθεί ο γεωπολιτικός κίνδυνος και αυξηθούν οι ανησυχίες για την παγκόσμια ζήτηση τότε πιθανόν το πετρέλαιο να υποχωρήσει στα 63 δολάρια μέχρι το τέλος του 2024».

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News