Business & Finance Δευτέρα 29/07/2024, 13:52
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ryanair: Ήττα στο Δικαστήριο της ΕΕ για την στήριξη 150 εκατ. στην Austrian Airlines

Ryanair: Ήττα στο Δικαστήριο της ΕΕ για την στήριξη 150 εκατ. στην Austrian Airlines

Η Ryanair Holdings Plc έχασε τη δικαστική μάχη στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον ανταγωνιστικό αερομεταφορέα Austrian Airlines AG.

Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους στην Ευρώπη είχε προσφύγει κατά του προγράμματος διάσωσης ύψους 150 εκατ. ευρώ εν μέσω της πανδημίας του Covid-19.

Το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ στο Λουξεμβούργο ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ένα δάνειο του 2020 από τις αυστριακές αρχές δεν παραβιάζει τους αυστηρούς κανόνες του μπλοκ για τις κρατικές ενισχύσεις, βασιζόμενο σε προηγούμενη δικαστική απόφαση.

Οι δικαστές της ΕΕ στο σκεπτικό της απόφασής τους αναφέρουν ότι η αυστριακή μονάδα της Lufthansa AG είχε πληγεί σκληρά από τους εθνικούς περιορισμούς για τον κορωνοϊό και ότι το μέγεθος της αεροπορικής εταιρείας δικαιολογούσε σημαντική στήριξη από το κράτος.

Η Ryanair έχει καταθέσει περισσότερες από 20 προσφυγές για τα δισεκατομμύρια των κρατικών ενισχύσεων που χορηγήθηκαν από τα κράτη μέλη της ΕΕ στους αερομεταφορείς – κερδίζοντας ορισμένες υποθέσεις και σε δεύτερο βαθμό όπως σχετικά με τις επιδοτήσεις σε εταιρείες σαν τη Lufthansa και η Air France-KLM. 

Πρόσφατα, η ΕΕ νίκησε μια κορυφαία δικαστική αμφισβήτηση κατά της έγκρισης των ρυθμιστικών αρχών ενός ισπανικού ταμείου διάσωσης ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ.  

Η Ryanair υποστήριξε ότι οι επιδοτήσεις δεν θα έπρεπε να έχουν περάσει από την ΕΕ, επειδή στρέβλωναν τον ανταγωνισμό στον κλάδο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Αργός θάνατος για το μοντέλο των low cost – Οι αεροπορικές ψάχνουν νέα κατεύθυνση

Ryanair: Βλέπει σημαντικές μειώσεις στις τιμές εισιτηρίων

Ταξίδια: Τέλος το «revenge travel» – Προβλήματα για τις αεροπορικές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News