Business & Finance Δευτέρα 29/07/2024, 11:53
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σουηδία: Η μεγαλύτερη συρρίκνωση της οικονομίας από το 2022

Σουηδία: Η μεγαλύτερη συρρίκνωση της οικονομίας από το 2022

Η οικονομία της Σουηδίας συρρικνώθηκε σε ποσοστό που είχε να καταγραφεί πάνω από έξι τρίμηνα, καθώς το υψηλό κόστος δανεισμού συνεχίζει να επιβαρύνει τις δαπάνες και τις επενδύσεις σε τομείς όπως η κατασκευή κατοικιών.

Το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο, το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 0,8% σε τριμηνιαία βάση, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία της Σουηδίας τη Δευτέρα. Η μέση πρόβλεψη σε έρευνα του Bloomberg ήταν ότι το ΑΕΠ θα παραμείνει αμετάβλητο σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες. Η πτώση ακολούθησε μια ισχυρότερη της πρόβλεψης ανάπτυξη κατά 0,7% το πρώτο τρίμηνο και ήταν η μεγαλύτερη από το τελευταίο τρίμηνο του 2022.

Η στατιστική υπηρεσία δεν παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με το ποιοι παράγοντες επηρέασαν την ανάπτυξη στο τρίμηνο, αλλά τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις του Ιουνίου, που δημοσιεύθηκαν επίσης τη Δευτέρα, δείχνουν ότι η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο.

Σουηδία: Η μεγαλύτερη συρρίκνωση της οικονομίας από το 2022-1

Η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας έγινε τον Μάιο μία από τις πρώτες χώρες στον αναπτυγμένο κόσμο που άρχισε να μειώνει τα επιτόκια μετά την πανδημία. Η χαλάρωση αναμένεται να συνεχιστεί με ταχύτερο ρυθμό το δεύτερο εξάμηνο, καθώς οι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι θα μπορούσαν να μειώσουν το κόστος δανεισμού έως και 75 μονάδες βάσης πριν από το τέλος του έτους. 

«Υπάρχουν λίγοι λόγοι για την Riksbank να κρατήσει το πόδι στο φρένο», δήλωσε ο Torbjorn Isaksson, επικεφαλής αναλυτής της Nordea Bank Abp, σε σχόλιό του σχετικά με τον δείκτη του ΑΕΠ. 

Ο ίδιος αναμένει ότι η Riksbank θα μειώσει το κόστος δανεισμού στη συνεδρίασή της τον επόμενο μήνα, ενώ θα ακολουθήσουν τρεις ακόμη μειώσεις που θα οδηγήσουν το επιτόκιο αναφοράς στο 2,75% μέχρι το τέλος του έτους. Η εξέλιξη αυτή θα ανακούφιζε τους καταναλωτές που έχουν περιορίσει τις δαπάνες τους, καθώς και τις κατασκευαστικές εταιρείες που σχεδόν σταμάτησαν να χτίζουν σπίτια, καθώς η ζήτηση εξασθένησε και το κόστος εκτινάχθηκε. 

Μετά από ενδείξεις ανάκαμψης, ένας δείκτης έναρξης κατασκευής κατοικιών από τον πάροχο δεδομένων Byggfakta εξασθένησε και πάλι τους τελευταίους μήνες, δείχνοντας ότι η εκκολαπτόμενη ανάκαμψη στις κατασκευές κατοικιών παραμένει εύθραυστη. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News