Business & Finance Παρασκευή 26/07/2024, 22:11
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ριβς (Βρετανία): Η νέα κυβέρνηση θα είναι η πιο φιλική από κάθε άλλη προς το επιχειρείν

Ριβς (Βρετανία): Η νέα κυβέρνηση θα είναι η πιο φιλική από κάθε άλλη προς το επιχειρείν

Η υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Ρέιτσελ Ριβς δήλωσε την Παρασκευή ότι η νέα κυβέρνηση των Εργατικών θα είναι η πιο φιλική προς την ανάπτυξη και τις επιχειρήσεις που έχει δει μέχρι σήμερα η χώρα.

Η Ριβς διαμήνυσε ότι μόνο μέσω της δημιουργίας πλούτου θα βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο των απλών Βρετανών και θα διατεθούν περισσότερα χρήματα για επενδύσεις σε δημόσιες υπηρεσίες.

«Αυτό θα είναι το υπουργείο Οικονομικών με το πιο αναπτυξιακό και φιλικό προς τις επιχειρήσεις προφίλ που έχει δει ποτέ αυτή η χώρα», είπε η Ριβς.

«Θα συνεργαστώ με τις επιχειρήσεις για να βεβαιωθώ ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δημιουργήσουμε πλούτο και να φέρουμε επιχειρηματικές επενδύσεις στην οικονομία της Βρετανίας», πρόσθεσε.

Η Reeves, η οποία έχει αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών εδώ και τρεις εβδομάδες μετά τη συντριπτική νίκη των Εργατικών στις γενικές εκλογές της Βρετανίας της 4ης Ιουλίου, έκανε αυτές τις δηλώσεις από το Ρίο ντε Τζανέιρο όπου συμμετέχει στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G20.

Τη Δευτέρα, η Ρις θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα ελέγχου του υπουργείου Οικονομικών, τα οποία αναμένεται να αποκαλύψουν μια μαύρη τρύπα 20 δισ. λιρών (25,7 δισεκατομμύρια δολάρια) στα δημοσιονομικά.

Η ανακοίνωση θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για αυξήσεις φόρων στον προϋπολογισμό του φθινοπώρου, το πρώτο μεγάλο δημοσιονομικό γεγονός της νέας κυβέρνησης. Την Δευτέρα θα ανακοινωθεί και η ημερομηνία του οικονομικού πλάνου.

Η Ριβς αρνήθηκε να σχολιάσει τις ακριβείς λεπτομέρειες, όμως υπογράμμισε ότι θέλει να διασφαλίσει ότι η Βρετανία έχει ένα «ανταγωνιστικό φορολογικό σύστημα».

«Θέλω οι φόροι να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότεροι, αλλά σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση δεν πρόκειται να δώσω υποσχέσεις που δεν μπορώ να τηρήσω και χωρίς να μπορώ να πω από πού θα προέλθουν τα χρήματα. Η Νο. 1 αποστολή αυτής της νέας κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη της οικονομίας και για να αναπτυχθεί η οικονομία χρειάζεται να προσελκύσουμε δημιουργούς πλούτου στη Βρετανία», είπε.

Η Ριβς είχε προηγουμένως αποκλείσει το ενδεχόμενο αυξήσεων στον φόρο εισοδήματος, την εθνική ασφάλιση, τον ΦΠΑ ή τον εταιρικό φόρο – τις κύριες πηγές κρατικών εσόδων. Ωστόσο, η υπουργός Οικονομικών έχει μια καλή ισορροπία για να τηρήσει τις δεσμεύσεις του κόμματός της για ενίσχυση των εθνικών επενδύσεων και των αμοιβών του δημόσιου τομέα.

Ο Πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ ανέφερε την Τετάρτη ότι θα υπάρξουν σκληρές δημοσιονομικές αποφάσεις το επόμενο διάστημα, λέγοντας στο Κοινοβούλιο ότι η κυβέρνησή του αντιμετωπίζει «μια πιο σοβαρή κρίση από ό, τι νομίζαμε».

Μεταξύ των οικονομικών μέτρων που είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση είναι η εθνικοποίηση των σιδηροδρομικών φορέων και η δημιουργία δημόσιας εταιρείας καθαρής ενέργειας, καθώς και περαιτέρω επενδύσεις σε δημόσιες υπηρεσίες και η δημιουργία νέων κατοικιών.

Η συνάντηση της G20 σηματοδοτεί μια πρώιμη έξοδο για τον νέο υπουργό Οικονομικών, ο οποίος προανήγγειλε την ευκαιρία «να επαναφέρει» ορισμένες από τις σχέσεις της Βρετανίας με τους διεθνείς ομολόγους της.

Τα σχόλια απηχούν παρόμοια σχόλια που έκανε ο Στάρμερ στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας την περασμένη εβδομάδα, καθώς προσπαθεί να απομακρύνει την κυβέρνησή του από την πρώην ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News