Business & Finance Πέμπτη 25/07/2024, 21:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γέλεν: Στηρίζει την Χάρις και τη συνέχιση της αμερικανικής ηγεμονίας

Γέλεν: Στηρίζει την Χάρις και τη συνέχιση της αμερικανικής ηγεμονίας

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν εξέδωσε μια προειδοποίηση σχετικά με τον κίνδυνο αποχώρησης των ΗΠΑ από τη διεθνή δέσμευση μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου και επαίνεσε την Αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις ως κάποια που εκτιμά την αμερικανική παγκόσμια ηγεσία.

Η Χάρις «κατανοεί βαθιά τι είναι απαραίτητο και γιατί είναι σημαντικό να αποκατασταθεί η ηγεσία των ΗΠΑ στην παγκόσμια σκηνή», είπε η Γέλεν σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη στο Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου οι υπουργοί Οικονομικών από την Ομάδα του G20 συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν μια σειρά από παγκόσμια θέματα.

Ενώ η υπουργός Οικονομικών δεν μπορεί βάσει νόμου να συμμετάσχει σε απευθείας προεκλογική εκστρατεία, η Γέλεν επαίνεσε τη Χάρις λίγες μέρες αφότου έγινε η υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία μετά την ανακοίνωση του προέδρου Τζο Μπάιντεν που αποχώρησε από την κούρσα. Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει διατυπώσει μια εντελώς διαφορετική διεθνή ατζέντα από την τρέχουσα κυβέρνηση, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το επίπεδο δέσμευσης σε περίπτωση που κερδίσει ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος. 

Ερωτηθείσα πόσο ανησυχεί για το ενδεχόμενο η επόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ να πάρει μια απομονωτική στροφή και να εγκαταλείψει τις πολιτικές που ακολούθησε ως επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών, η Γέλεν είπε ότι η παγκόσμια συνεργασία ήταν βαθιά προς το συμφέρον των Αμερικανών.

Οι πολιτικές που υποστήριξε – συμπεριλαμβανομένης μιας παγκόσμιας εταιρικής φορολογικής συμφωνίας και της δέσμευσης υψηλού επιπέδου με την Κίνα – είναι «σημαντικές για την επιτυχία της παγκόσμιας οικονομίας και για τη δύναμη και τη θέση της Αμερικής μέσα σε αυτήν», είπε.

Η Γέλεν τόνισε την καταδίκη και τις κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας, μια στάση που θα μπορούσε να αλλάξει δραστικά εάν ο Τραμπ κερδίσει τον Λευκό Οίκο.

«Οι περισσότεροι Αμερικανοί και των δύο μερών αναγνωρίζουν ότι το να επιτρέπεται στην Ρωσία να καταπατά την ανεξαρτησία και την κυριαρχία μιας χώρας που δεν έχει κάνει τίποτα για να προκαλέσει επίθεση είναι κάτι που απειλεί όχι μόνο την Ουκρανία, αλλά απειλεί την Ευρώπη και τη δική μας ασφάλεια», είπε.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS