Business & Finance Πέμπτη 25/07/2024, 14:49
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιστεύει στη Χρυσή Βίζα η Ινδονησία – Νέο πρόγραμμα για να προσελκύσει επενδυτές

Πιστεύει στη Χρυσή Βίζα η Ινδονησία – Νέο πρόγραμμα για να προσελκύσει επενδυτές

Όσο πολλές χώρες διεθνώς προσπαθούν να περιορίσουν ή προχωρούν ακόμα και στην κατάργηση της Χρυσής Βίζας, η Ινδονησία ξεκινά τώρα ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα, με στόχο να προσελκύσει επενδύσεις και να στηρίξει την οικονομία της. Πλέον, οι ξένοι επενδυτές μπορούν με ποσά έως 10 εκατ. δολαρίων να αποκτήσουν βίζα 10 ετών και γενικά πρόσβαση στη μεγαλύτερη οικονομία της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Αναλυτικά, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος της χώρας, Joko Widodo, το πενταετές πρόγραμμα της Χρυσής Βίζας προϋποθέτει την ίδρυση εταιρείας αξίας 2,5 εκατ. αμερικανικών δολαρίων στη χώρα, ενώ το δεκαετές πρόγραμμα απαιτεί επένδυση 5 εκατ. δολαρίων.

Για όσους δεν ενδιαφέρονται να στήσουν επιχείρηση, απαιτούνται επενδύσεις ύψους 350.000 και 700.000 δολαρίων για πενταετή και δεκαετή άδεια αντίστοιχα. Τα ποσά αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν είτε στην αγορά κρατικών ομολόγων της, είτε σε μετοχές εισηγμένων εταιρειών είτε σε καταθέσεις.

Οι επιχειρήσεις απαιτείται να επενδύσουν 25 εκατ. δολάρια, προκειμένου να αποκτήσουν πενταετείς βίζες για τα υψηλόβαθμα στελέχη τους και 50 εκατ. για δεκαετείς βίζες.

Εάν η επένδυση δρομολογηθεί για τη νέα πρωτεύουσα των 32 δισ. δολαρίων που χτίζεται αυτή την περίοδο στη ζούγκλα του νησιού Βόρνεο, τότε χρειάζονται 5 εκατ. δολάρια για πενταετή βίζα και 10 εκατ. δολάρια για δεκαετή, σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία μετανάστευσης.

Θεσμός που διχάζει η Χρυσή Βίζα

Ο Καναδάς, η Βρετανία, η Σιγκαπούρη και άλλες χώρες έχουν προσφέρει διάφορες εκδοχές του προγράμματος της Χρυσής Βίζας και τις έχουν τελικά καταργήσει, καθώς οι κυβερνήσεις τους κατέληξαν ότι δεν δημιουργούν δουλειές και χρησιμοποιούνται σαν όχημα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας, αναγνωρίζοντας ότι πράγματι η Χρυσή Βίζα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τέτοιους σκοπούς τόνισε ότι το πρόγραμμα έχει στόχο να προσελκύσει «ταξιδιώτες καλής ποιότητας». «Εγκαινιάζουμε τη Χρυσή Βίζα, ώστε να διευκολύνουμε τους ξένους να επενδύσουν και να συνεισφέρουν στην Ινδονησία», δήλωσε ο Widodo.

Από την πλευρά του, ο Silmy Karim, επικεφαλής της υπηρεσίας μετανάστευσης, δήλωσε ότι η Ινδονησία έχει χορηγήσει Χρυσές Βίζες σε σχεδόν 300 αιτούντες από την αρχή του πιλοτικού προγράμματος πέρυσι, προσελκύοντας συνολικά 123 εκατ. δολάρια. Σημείωσε επίσης ότι οι αρχές εξετάζουν τρόπους να χορηγείται ειδικό καθεστώς σε ανθρώπους που έχουν καταγωγή από την Ινδονησία, αλλά έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Business Insider: Οι Αμερικανοί έφεραν τη στεγαστική κρίση στον ευρωπαϊκό Νότο;

Henley: Άλλοι 1.200 ξένοι εκατομμυριούχοι θα μεταναστεύσουν στην Ελλάδα φέτος

Tech Visa: Βίζα με διαδικασίες εξπρές για εργασία σε ελληνικές startups

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News