Business & Finance Τετάρτη 24/07/2024, 21:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μελόνι: Θα επισκεφθεί την Κίνα για τόνωση των διμερών σχέσεων

Μελόνι: Θα επισκεφθεί την Κίνα για τόνωση των διμερών σχέσεων

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι θα επισκεφθεί την Κίνα από τις 26 έως τις 31 Ιουλίου στο πρώτο της ταξίδι στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, με στόχο τη βελτίωση των διμερών εμπορικών σχέσεων, σύμφωνα με το Reuters, επικαλούμενο πηγές.

Η Μελόνι, η οποία βλέπει τις κινεζικές επενδύσεις ως ένα μέσο για να τονώσει την αναιμική οικονομική ανάπτυξη της Ιταλίας, αναμένεται να συναντήσει τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον πρωθυπουργό Λι Τσιάνγκ.

Η ιταλική εταιρεία κατασκευής ελαστικών Pirelli, ο ενεργειακός όμιλος ENI, ο όμιλος στον χώρο άμυνας Leonardo, οινοπαραγωγοί και αρκετοί ιταλικοί οίκοι μόδας και ειδών πολυτελείας, συμπεριλαμβανομένων των Dolce & Gabbana είναι μεταξύ των εταιρειών που προσκλήθηκαν σε επιχειρηματικό φόρουμ Ιταλίας-Κίνας που θα πραγματοποιηθεί στο Πεκίνο την Κυριακή και τη Δευτέρα κατά την επίσκεψη της Μελόνι.

Το 2019, η Ιταλία έγινε η μοναδική χώρα της G7 που προσχώρησε στην επενδυτική πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» της Κίνας, αλλά αποχώρησε από αυτήν πέρυσι υπό την πίεση των ΗΠΑ λόγω ανησυχιών για την οικονομική επιρροή του Πεκίνου.

Η κυβέρνηση του Μελόνι έκρινε ότι η συμφωνία δεν είχε κανένα όφελος για την Ιταλία, της οποίας το ετήσιο εμπόριο με την Κίνα φθάνει την αξία των 73,9 δισ. ευρώ.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της Μελόνι αναμένονται να υπογραφούν διμερείς εμπορικές και βιομηχανικές συμφωνίες, όπως αποκάλυψε άλλη πηγή, χωρίς να προβεί σε λεπτομέρειες. 

Ένα από τα πάνελ του επιχειρηματικού φόρουμ θα είναι αφιερωμένο στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Η ιταλική κυβέρνηση διεξάγει συνομιλίες με τις κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες στο πλαίσιο των προσπαθειών προσέλκυσης άλλης μεγάλης αυτοκινητοβιομηχανίας στη χώρα εκτός από την Stellantis.

Tο υπουργείο Βιομηχανίας της Κίνας ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι είναι πρόθυμο να προωθήσει τη συνεργασία με την Ιταλία σε τομείς όπως αυτοκίνητα, πλοία και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, η Μελόνι αναμένεται επίσης να θέσει το ζήτημα της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας της Κίνας καθώς και την υποστήριξη της Ρωσίας στον πόλεμο της Μόσχας με την Ουκρανία.

Σε μια συνάντηση που διοργάνωσε η Ιταλία στο Borgo Egnazia τον περασμένο μήνα, τα μέλη της G7 – Ηνωμένες Πολιτείες, Ιταλία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιαπωνία και Καναδάς – δήλωσαν ότι δεν προσπαθούσαν να βλάψουν Κίνα ή να εμποδίσουν την οικονομική της ανάπτυξη, αλλά εάν συνεχίσει να το κάνει θα λάβουν μέτρα για να προστατεύσουν τις επιχειρήσεις τους από αθέμιτες πρακτικές.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News