Η Τουρκία επιστρέφει 5 δισ. στη Σαουδική Αραβία – Τι σημαίνει
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας προχώρησε σε μια κίνηση-ορόσημο, επιστρέφοντας μια κατάθεση ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Σαουδική Αραβία. Η εξέλιξη αυτή είναι ενδεικτική της εμπιστοσύνης που έχουν οι αξιωματούχοι της ότι μπορούν να αποκαταστήσουν τα συναλλαγματικά αποθέματα χωρίς να αναλάβουν χρέη από πλούσιους συμμάχους.
Η σημαντική βελτίωση του επενδυτικού κλίματος μετά την ανάθεση της οικονομίας της χώρας σε νέο επιτελείο, έναν χρόνο πριν, έχει οδηγήσει σε ισχυρή ζήτηση για τουρκικά περιουσιακά στοιχεία και σε σταθεροποίηση της λίρας. Μάλιστα, η Deutsche Bank AG χαρακτήρισε την αγορά ομολόγων σε λίρα ως η συναλλαγή της χρονιάς στις αναδυόμενες αγορές. Η μεταστροφή αυτή του επενδυτικού κλίματος επέτρεψε στην κεντρική τράπεζα να μειώσει τις συναλλαγματικές υποχρεώσεις της με ρυθμό ρεκόρ.
Μετά τις τοπικές εκλογές της 31ης Μαρτίου, οι εγχώριοι επενδυτές απέσυραν 11,5 δισεκατομμύρια δολάρια από λογαριασμούς με κυβερνητική εγγύηση που προορίζονταν για να αποζημιώσουν τους επενδυτές για τις απώλειες σε ξένο νόμισμα, ενώ οι ροές ξένων χαρτοφυλακίων σε τουρκικές μετοχές και κρατικό χρέος έφτασαν τα 18 δισεκατομμύρια δολάρια.
«Σημάδι εμπιστοσύνης», δήλωσε ο Tim Ash, στρατηγικός αναλυτής αναδυόμενων αγορών στην RBC BlueBay Asset Management. «Η Τουρκία βρίσκεται σε πολύ καλύτερη υποκείμενη θέση με τα καθαρά αποθέματα να είναι πλέον θετικά», πρόσθεσε.
Το Bloomberg Economics εκτιμά ότι η κεντρική τράπεζα πρόσθεσε περίπου 80 δισ. δολάρια στα αποθεματικά της μόνο κατά το δεύτερο τρίμηνο. Στις αρχές Ιουλίου, τα καθαρά αποθέματα, εξαιρουμένων των swaps με τους εμπορικούς δανειστές, ανέρχονταν σε περίπου 15 δισ. δολάρια, από τα περίπου 60 δισ. δολάρια αρνητικά αποθέματα που είχαν καταγραφεί πριν από τις τοπικές εκλογές του Μαρτίου.
Το ζήτημα είχε κορυφωθεί μετά από τη νομισματική κρίση το 2018, την οποία οι τότε αρχές προσπάθησαν να διαχειριστούν με παρεμβάσεις «από την πίσω πόρτα» ως προς τις συναλλαγματικές ισοτιμίες που εξάντλησαν τα συναλλαγματικά αποθέματα χωρίς να καταφέρουν να αποτρέψουν την πτώση της λίρας. Οι παρεμβάσεις αυτές άρχισαν να αντικαθίστανται από πιο ορθόδοξες πολιτικές, συμπεριλαμβανομένων των αυξήσεων των επιτοκίων, πέρυσι με την αλλαγή του οικονομικού επιτελείου.
Μία από τις πρακτικές που ακολουθούσε η Τουρκία ήταν αυτή του «carry trade», δηλαδή ο δανεισμός σε μέρη όπου τα επιτόκια είναι σχετικά χαμηλά και στη συνέχεια η μετατροπή των χρημάτων αυτών σε νομίσματα που προσφέρουν υψηλότερα επιτόκια, όπως η τουρκική λίρα.
Ωστόσο, μια πιθανή απεμπλοκή του carry trade ή ένα ανανεωμένο τοπικό ενδιαφέρον για ξένα νομίσματα θα μπορούσε να θέσει προκλήσεις στη νομισματική αρχή. Η κεντρική τράπεζα, η οποία έχει ορίσει το επιτόκιο αναφοράς της στο 50%, έχει δεσμευτεί να διατηρήσει μια σφιχτή νομισματική πολιτική για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό και να διατηρήσει ελκυστικά τα περιουσιακά στοιχεία της λίρας.
Σύμφωνα με εκτίμηση του Bloomberg Economics, περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια από την αύξηση των συναλλαγματικών διαθεσίμων μπορεί να σχετίζονται με ροές carry trade.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Διαβάστε επίσης:
Moody’s: Αναβάθμιση σε Β1 της αξιολόγησης της Τουρκίας
Τουρκία: Μεγαλύτερη της αναμενόμενης η πτώση του πληθωρισμού
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News