Business & Finance Δευτέρα 22/07/2024, 14:35
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνα: Συγκρατημένα βήματα τόνωσης της ασθμαίνουσας οικονομίας

Κίνα: Συγκρατημένα βήματα τόνωσης της ασθμαίνουσας οικονομίας

Η Κίνα προχώρησε σε νέα στήριξη της οικονομίας με αιφνιδιαστικές μειώσεις των επιτοκίων, εν μέσω ανησυχιών από τους επενδυτές ότι η κυβέρνηση δεν κάνει αρκετά για να ενισχύσει την ασθενή ανάπτυξη.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε τη Δευτέρα το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο ρεπό, προχωρώντας στην πρώτη επιτοκιακή μείωση εδώ και σχεδόν ένα χρόνο. Οι κινεζικές τράπεζες ακολούθησαν την κίνηση αυτή περίπου μία ώρα αργότερα μειώνοντας τα κύρια επιτόκια αναφοράς, καθιστώντας λιγότερο δαπανηρά τα στεγαστικά και άλλα δάνεια.

Μία ημέρα πριν, το Κομμουνιστικό Κόμμα είχε εκδώσει ανακοίνωση που αναφέρεται στο σχέδιο του προέδρου Σι Τζινπίνγκ να θέσει την τεχνολογία στο επίκεντρο του οικονομικού μέλλοντος της Κίνας, ενώ βραχυπρόθεσμα ανέχεται βραδύτερη ανάπτυξη.

Παρότι μετριοπαθείς, οι συντονισμένες κινήσεις υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη ενίσχυσης μιας οικονομίας που αναπτύσσεται με τον πιο αργό ρυθμό εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο. Ωστόσο, δεν έδειξαν να ενθουσιάζουν τις αγορές με τον δείκτη CSI 300 να χάνει 1,1%, ενώ μικρή πτώση κατέγραψε και το γουάν.

«Είναι ένα καλό σημάδι ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να στηρίξει την οικονομία, αν και ο θεμελιώδης αντίκτυπος είναι πιθανό να είναι περιορισμένος», δήλωσε ο Vey-Sern Ling, διευθύνων σύμβουλος της Union Bancaire Privee.

Κίνα: Συγκρατημένα βήματα τόνωσης της ασθμαίνουσας οικονομίας-1

Οι μοχλοί της ανάπτυξης

To Πεκίνο επιδιώκει να επανασχεδιάσει τους κινητήριους μοχλούς της ανάπτυξης αποφεύγοντας τομείς που τροφοδοτούν το χρέος, όπως τα ακίνητα. Ο Σι παρουσίασε σχέδια για την ενίσχυση των υπερχρεωμένων τοπικών κυβερνήσεων, μεταξύ άλλων με τη μετατόπιση περισσότερων εσόδων από τα κεντρικά στα τοπικά ταμεία. Αυτό θα μπορούσε να δώσει κίνητρο στους αξιωματούχους να αυξήσουν τις καταναλωτικές δαπάνες, αν και οποιαδήποτε επίδραση στην κατανάλωση θα χρειαστεί πιθανότατα χρόνος.

«Ούτε οι μεταρρυθμίσεις ούτε οι μειώσεις κατά 10 μονάδες βάσης είναι το μεγάλο μπαμ που θέλει η αγορά. Παρόλα αυτά, οι κινήσεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση», ανέφερε σε έκθεσή του τη Δευτέρα το Bloomberg Economics, χαρακτηρίζοντας τον συνδυασμό των ανακοινώσεων πολιτικής και επιτοκίων ως «μικρό κτύπημα».

«Αν και οι σημερινές μειώσεις των επιτοκίων προσφέρουν κάποια διαβεβαίωση ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανταποκρίνονται στην πρόσφατη απώλεια οικονομικής δυναμικής, το βαρύ φορτίο θα πρέπει να προέλθει από τη δημοσιονομική και όχι τη νομισματική πολιτική», δήλωσε ο Julian Evans-Pritchard, επικεφαλής οικονομικών της Κίνας στην Capital Economics.

Η νομισματική πολιτική

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε για τελευταία φορά το επιτόκιο επτά ημερών κατά 10 μονάδες βάσης τον Αύγουστο, μαζί με τη μείωση του ετήσιου επιτοκίου αναφοράς. Έκτοτε, η πίεση υποτίμησης του νομίσματος έχει περιορίσει το περιθώριο της κεντρικής τράπεζας να μειώσει τα επιτόκια. 
Η μέτρια μείωση – στο 1,7% από 1,8% – τη Δευτέρα θα έχει πιθανότατα περιορισμένο αντίκτυπο στη ζήτηση δανεισμού. Αντανακλά τον «αντιδραστικό χαρακτήρα της χαλάρωσης», έγραψαν οικονομολόγοι της Morgan Stanley, συμπεριλαμβανομένου του Robin Xing, σε σημείωμά τους τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι αυτό θέτει σε κίνδυνο την πρόβλεψη για ανάπτυξη 4,8% για το σύνολο του έτους. 

Η Κίνα επανέλαβε τη δέσμευσή της να επιτύχει τον στόχο της για ανάπτυξη περίπου 5% για το 2024 σε ένα ανακοινωθέν που εξέδωσε το βράδυ της Πέμπτης, αλλά η έλλειψη κινήσεων τόνωσης δεν άρεσε στους επενδυτές

Στην Κίνα το μεγαλύτερο σερί αποπληθωρισμού από το 1999, με τις τιμές σε επίπεδο οικονομίας να μειώνονται επί πέντε συνεχόμενα τρίμηνα. Αυτό σημαίνει ότι τα πραγματικά επιτόκια – τα οποία προσαρμόζονται στις μεταβολές των τιμών – έχουν παραμείνει αυξημένα, αποδυναμώνοντας τον αντίκτυπο οποιασδήποτε μέτριας χαλάρωσης.

Οι προσδοκίες αυξάνονται για πρόσθετη νομισματική χαλάρωση τους επόμενους μήνες, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να ξεκινήσει τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων της τον Σεπτέμβριο. Η εξέλιξη αυτή θα μείωνε τη διαφορά των επιτοκίων μεταξύ των δύο χωρών και θα ανακούφιζε το γουάν, δίνοντας στην Κίνα μεγαλύτερο περιθώριο ευελιξίας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Κίνα: Αλλαγές στον εποπτικό μηχανισμό του χρηματοπιστωτικού τομέα

Κίνα: Χειρότερη των προβλέψεων η ανάπτυξη – Υπό πίεση το Πεκίνο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News