Business & Finance Παρασκευή 19/07/2024, 22:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τζόρτζια Μελόνι: Σε «ψυχρότητα» με την ΕΕ

Τζόρτζια Μελόνι: Σε «ψυχρότητα» με την ΕΕ

Η Τζόρτζια Μελόνι αρχίζει να αποκλείεται από την ευρωπαϊκή συζήτηση και αυτό δεν θα το δεχθεί τόσο εύκολα. 

Την Πέμπτη, η Ιταλίδα πρωθυπουργός περιφρόνησε την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καταψηφίζοντας την επανεκλογή της. Αυτό σηματοδοτεί μια απομάκρυνση από μια μακρά πορεία στη διάρκεια της οποίας η επαφή με την κεντροδεξιά της Ευρώπης είχε αποτελέσει μέρος της διπλωματικής στροφής της Μελόνι. 

Η απαξίωση της φον ντερ Λάιεν αντιπροσωπεύει αλλαγή στρατηγικής για την πρωθυπουργό της Ιταλίας, μετά το έδαφος που κέρδισε τον προηγούμενο μήνα. Εμφανιζόμενη στις Βρυξέλλες λόγω της επιτυχίας της στις ευρωπαϊκές κοινοβουλευτικές εκλογές, περίμενε ότι θα ήταν κεντρικός παίκτης στη συζήτηση σχετικά με το ποιον θα διορίσει για τις κορυφαίες θέσεις της ένωσης.

Αντίθετα όμως, βρέθηκε εκτός των διαπραγματεύσεων κεκλεισμένων των θυρών που έδωσαν την υποψηφιότητα της φον ντερ Λάιεν. Αυτό, σύμφωνα με άτομα προσκείμενα στο περιβάλλον της, την εξόργισε τη στιγμή που η ίδια κέρδισε πολύ καλές επιδόσεις στις Ευρωεκλογές όταν ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απέτυχαν. 

«Λαμβάνοντας υπόψη πώς λειτουργεί το ευρωπαϊκό παιχνίδι, η απόφασή της να μην στηρίξει τη φον ντερ Λάιεν θα μπορούσε να μετατραπεί σε πηγή αδυναμίας στην ευρωπαϊκή αρένα, αν και πιθανότατα υποκινήθηκε από την ανάγκη της να παραμείνει ενωμένη», σύμφωνα με τον Τζιοβάνι Ορσίνα, επικεφαλής του τμήματος πολιτικών επιστημών. του Πανεπιστημίου Luiss της Ρώμης.

Παρέμεινε ωστόσο συνεπής με τις δηλώσεις της ότι δεν θα ψήφιζε ποτέ με την Αριστερά. Ενώ βουλευτής από το κόμμα της εξέφρασε αμηχανία για τις ενέργειές της, ένα άλλο άτομο του στενού της περιβάλλοντος επεσήμανε ότι είχε περιορισμένες επιλογές, καθώς η ψήφος υπέρ του διορισμού της φον ντερ Λάιεν θα σήμαινε ευθυγράμμιση με τους Πράσινους και έδιδε τροφή στους ακροδεξιούς της χώρας της να την επικρίνουν. 

Η πρωθυπουργός συνεχάρη την πρόεδρος της Κομισιόν και δήλωσε ότι παραμένει πιστή στην προηγούμενη θέση της αποδοκιμάζοντας τον τρόπο και το αποτέλεσμα του διορισμού. Ίσως υπενθύμιζε στη φον ντερ Λάιεν ότι η υποστήριξή της έχει ένα τίμημα.

Οι τριβές έχουν ενθαρρύνει τους εγχώριους αντιπάλους. Και τους επόμενους μήνες μπορεί να τους ενισχύσει περαιτέρω: αυτός είναι ένας λόγος που η Μελόνι ξέρει ότι πρέπει να κρατήσει τους Ευρωπαίους στο πλευρό της. 

Στο στόχαστρο των Βρυξελλών

Η Ιταλία αντιμετωπίζει εξονυχιστικό έλεγχο από τις Βρυξέλλες σχετικά με το εύρος του ελλείμματός της. Αυτό προαναγγέλλει δύσκολες επιλογές για την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό της Ιταλίας: είτε θα απογοητεύσει το εκλογικό σώμα προωθώντας αντιδημοφιλή μέτρα για τον περιορισμό των δαπανών – είτε διακινδυνεύει περαιτέρω σύγκρουση με τους Ευρωπαίους συμμάχους αγνοώντας τις εκκλήσεις τους.

Η υιοθέτηση της γραμμής της ΕΕ διατηρεί τις αγορές ικανοποιημένες και τα spreads των ομολόγων σε χαμηλά επίπεδα, κάτι που θα βοηθούσε την Ιταλία να εξυπηρετήσει το δεύτερο υψηλότερο βάρος χρέους στην Ευρώπη μετά την Ελλάδα. Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να αποξενώσει τους ψηφοφόρους και να αποδυναμώσει τη θέση της Μελόνι στον δικό της συνασπισμό, με τον μικρότερο εταίρο της Ματτέο Σαλβίνι να είναι έτοιμος να εκμεταλλευτεί τυχόν ανεκπλήρωτες υποσχέσεις.

Η Μελόνι είναι πιθανό να παρακάμψει τις προηγούμενες εκλογικές της υποσχέσεις, σύμφωνα με πηγές. Έχοντας υποσχεθεί ευρεία περικοπή του φόρου εισοδήματος που επρόκειτο να κοστίσει 10 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση τώρα ετοιμάζεται να την περιορίσει στα άτομα με εισόδημα σε χαμηλότερα φορολογικά κλιμάκια.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News