Business & Finance Παρασκευή 19/07/2024, 21:31
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια και στο γ’τρίμηνο

Τουρκία: Η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια και στο γ’τρίμηνο

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας δεν θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων της από το σημερινό επίπεδο του 50% έως το επόμενο τρίμηνο, συνεχίζοντας την προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο οπληθωρισμό και να τον θέσει υπό έλεγχο, σύμφωνα με poll του Reuters. 

H τουρκική κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό επιτόκιό της κατά 500 μονάδες βάσης το Μάρτιο μετά το διάλειμμα του Φεβρουαρίου, επικαλούμενη την επιδείνωση των προοπτικών για τον πληθωρισμό. Αναμένεται να διατηρήσει το κόστος δανεισμού αμετάβλητο αυτό το μήνα, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν στο poll. 

Mε τις «ευλογίες» του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε το επιτόκιό της κατά 4.150 μονάδες βάσης από πέρυσι τον Ιούνιο. 

Η κεντρική τράπεζα έχει διαμηνύσει ότι θα διατηρήσει την αυστηρή νομισματική στάση της με το επιτόκιο στο 50% έως ότου υπάρξει μία σταθερή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Τον Ιούνιο, επανέλαβε ότι η πορεία αποκλιμάκωσης θα σταθεροποιηθεί στο δεύτερο εξάμηνο. 

Η όποια σημαντική μείωση δεν αναμένεται πριν από το επόμενο έτος. Η κεντρική τράπεζα προβλέπει να μειώσει τα επιτόκιά της κατά 2.250 μονάδες βάσης, στο 27,50% έως τα τέλη του 2025, περίπου στο ήμισυ από το σημερινό επίπεδο. 

«Εάν όμως ο πληθωρισμός υποχωρήσει πιο γρήγορα απ΄ό,τι αναμένεται, τότε η κεντρική τράπεζα μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να μειώσει τα επιτόκια πιο γρήγορα», σημείωσε. 

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η τουρκική οικονομία θα επιβραδυνθεί χαμηλότερα από τις κυβερνητικές προβλέψεις φέτος, ενώ ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει τις προσδοκίες. 

Ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται κατά μέσο όρο στο 3,2% φέτος και το επόμενο έτος, σύμφωνα με τους οικονομολόγους. Αντίθετα, η κυβέρνηση προβλέπει ρυθμό 4% για φέτος και 4,5% για το επόμενο έτος. 

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News