Business & Finance Πέμπτη 18/07/2024, 22:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Η Ριβς προειδοποίησε ότι έρχονται δύσκολες αποφάσεις

Βρετανία: Η Ριβς προειδοποίησε ότι έρχονται δύσκολες αποφάσεις

Η υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Ρέιτσελ Ριβς προειδοποίησε ότι «ακολουθούν δύσκολες αποφάσεις» καθώς προσπαθεί να βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της Βρετανίας, αυξάνοντας την προοπτική για αυξήσεις φόρων ή περικοπές δαπανών στον πρώτο της προϋπολογισμό το φθινόπωρο.

«Θα είμαι ειλικρινής σχετικά με το μέγεθος της πρόκλησης», είπε η Ριβς στο Bloomberg στην πρώτη της τηλεοπτική συνέντευξη από τότε που οι Εργατικοί κέρδισαν τις βρετανικές εκλογές. «Θα πρέπει να είμαι διαφορετική».

Η Ριβς, η οποία είναι η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών της Βρεανίας, είπε ότι θα ενημερώσει το κοινοβούλιο αυτόν τον μήνα για τη δημοσιονομική κληρονομιά που έλαβε από τους Συντηρητικούς και θα ορίσει επίσης μια ημερομηνία για έναν προϋπολογισμό που θα ορίζει την περίοδο έναρξης της εξουσίας των Εργατικών. Ανέλαβε την εξουσία σε μια δύσκολη στιγμή, με τα φορολογικά βάρη σε μεταπολεμικό υψηλό και με τη Βρετανία να έχει τα υψηλότερα επίπεδα χρέους από το 1961.

Δεδομένης της δύσκολης οικονομικής εικόνας, υπάρχει η προσδοκία ότι θα πρέπει να ανακοινώσει τα σχέδια αύξησης εσόδων ή να περιορίσει τα σχέδια δαπανών για να διατηρήσει την χώρα στο σωστό δρόμο για να πετύχει τον βασικό του δημοσιονομικό στόχο, ο οποίος είναι να μειωθεί το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ σε πέντε χρόνια.

«Δεν τρέφω αυταπάτες για το μέγεθος της πρόκλησης», είπε η Ριβς, πρώην οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας. «Δεν πρόκειται να ανακοινώσω φορολογικές ελαφρύνσεις ή φορολογικές αλλαγές χωρίς να πω από πού θα προέλθουν τα χρήματα».

Οι Εργατικοί ανέβηκαν στην εξουσία υποσχόμενοι μια δεκαετία «εθνικής ανανέωσης» μετά από 14 χρόνια κυβερνήσεων υπό την ηγεσία των Συντηρητικών. Ήταν μια αξιοσημείωτη ανατροπή για το κόμμα, το οποίο κέρδισε για τελευταία φορά γενικές εκλογές υπό τον Τόνι Μπλερ. Αυτό άσκησε έντονη πίεση στον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ να εκπληρώσει αυτό που αποκάλεσε εντολή για «αλλαγή» μετά τα χρόνια της αναταραχής των Τόρις.

Αλλά με τις παραπαίουσες δημόσιες υπηρεσίες που χρειάζονται τεράστιες επενδύσεις, υπάρχουν πολιτικοί κίνδυνοι για το Εργατικό Κόμμα εάν δεν παρουσιάσει πρόοδο – παρά το γεγονός ότι έχουν τεράστια πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων. Η βρετανική πολιτική έχει γίνει ολοένα και πιο ασταθής λόγω της οικονομικής κρίσης, του Brexit και της πανδημίας, και οι νέοι βουλευτές του κόμματος γνωρίζουν ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να αλλάξουν ξανά στρατόπεδο, εάν η κυβέρνηση δεν ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της. 

Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει μεταρρυθμίσεις σχεδιασμού και ένα νέο Εθνικό Ταμείο Πλούτου για την τόνωση των υποδομών και την προώθηση ιδιωτικών επενδύσεων. Το Εργατικό Κόμμα καθόρισε τη νομοθετική του ατζέντα με 39 νομοσχέδια που καλύπτουν τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η οικοδόμηση και οι σιδηρόδρομοι.

The UK Economy Would Be 6% Bigger Had It Tracked the OECD

Source: Bloomberg analysis of OECD, ONS data

Government Debt Is at Levels Last Seen in 1961

Source: ONS, OBR

«Πρέπει να ξεκλειδώσουμε αυτήν την ιδιωτική επένδυση που οι επιχειρήσεις μου λένε ότι είναι έτοιμες να κάνουν», είπε η Ριβς. Μεγάλοι επενδυτές όπως η Aviva και η Legal & General έχουν ήδη ανταποκριθεί στα σχέδια των Εργατικών, είπε η Ριβς στο Bloomberg.

Δεδομένου ότι είναι πολύ νωρίς για τα σχέδια των Εργατικών να επηρεάσουν τον ρυθμό ανάπτυξης της Βρετανίας, η Ριβς έχει δύσκολα δημοσιονομικά ζητήματα να αντιμετωπίσει βραχυπρόθεσμα. Περιλαμβάνουν αποφάσεις για τις αμοιβές του δημόσιου τομέα, τα τέλη καυσίμων και τη χρηματοδότηση της υγειονομικής περίθαλψης και των φυλακών –  και η επίλυσή τους θα κοστίσει έως και 10 δισεκατομμύρια στερλίνες, σύμφωνα με επίσημες προβλέψεις και υπολογισμούς δεξαμενών σκέψης. Για να διορθωθούν οι δημόσιες υπηρεσίες μακροπρόθεσμα θα χρειαστούν άλλα 20 δισεκατομμύρια λίρες ή και  περισσότερα, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ερωτηθείσα εάν θα καλωσόριζε μια πιθανή δημόσια εισαγωγή στο Ηνωμένο Βασίλειο από τη shein, την κινεζική εταιρεία μόδας που κατηγορείται για αθέμιτες εργασιακές πρακτικές, η Ριβς δεν απάντησε ευθέως, αλλά είπε ότι οι κανονιστικές αλλαγές που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα θα βοηθούσαν στον περιορισμό της ροής εταιρειών που επιλέγουν να εισαχθούν στο εξωτερικό.

«Θέλω οι επενδυτές να κοιτάξουν τη Βρετανία και να δουν μια χώρα που έχει μια σταθερή κυβέρνηση με σαφή εντολή να αναπτύξει την οικονομία και να επιλέξει τη Βρετανία ως ένα σταθερό μέρος για να επενδύσουν σε έναν όλο και πιο ασταθή και αβέβαιο κόσμο».

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News