Business & Finance Πέμπτη 18/07/2024, 16:23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Lagarde: Kανένα σήμα για τα επιτόκια – Όλα ανοιχτά για τον Σεπτέμβρη

Lagarde: Kανένα σήμα για τα επιτόκια – Όλα ανοιχτά για τον Σεπτέμβρη

Ομώνυμη ήταν η απόφαση για να μείνουν αμετάβλητα τα επιτόκια, όπως αποκάλυψε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, στη συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

«Ο πληθωρισμός αναμένεται να κυμανθεί γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, εν μέρει λόγω των επιδράσεων της βάσης που σχετίζονται με την ενέργεια», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ. «Στη συνέχεια αναμένεται να μειωθεί προς το στόχο μας κατά το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους, λόγω της ασθενέστερης αύξησης του κόστους εργασίας, της επίδρασης της περιοριστικής νομισματικής μας πολιτικής και της εξασθένησης της επίδρασης της προηγούμενης αύξησης του πληθωρισμού».

Η ίδια επανέλαβε ότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης συνεχίζουν να εξαρτώνται από τα δεδομένα και τις προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας, όπως αυτά διαμορφώνονται ανά συνεδρίαση. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να μην υιοθετήσει μια προκαθορισμένη πορεία για τα επιτόκια, υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι όλα είναι ανοιχτά για τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Όπως ανέφερε, το Διοικητικό Συμβούλιο θα λάβει υπόψη τις προβλέψεις του Σεπτεμβρίου μαζί με άλλα διαθέσιμα στοιχεία. 

«Οι μισθοί εξακολουθούν να αυξάνονται με υψηλούς ρυθμούς, αναπληρώνοντας την προηγούμενη περίοδο υψηλού πληθωρισμού. Οι υψηλότεροι ονομαστικοί μισθοί παράλληλα με την αδύναμη παραγωγικότητα έχουν προσθέσει στη μοναδική αύξηση του κόστους εργασίας, αν και επιβραδύνθηκε κάπως το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους», δήλωσε η Lagarde.

Επιπλέον κίνδυνοι για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με την επικεφαλής της ΕΚΤ, είναι οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, που θα μπορούσαν να κλιμακωθούν, καθώς και την κλιματική αλλαγή με τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει στις τιμές των τροφίμων. Ωστόσο, όπως είπε, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να εκπλήξει και θετικά στην περίπτωση που η νομισματική πολιτική περιορίσει περισσότερο του αναμενόμενου τη ζήτηση.

Η ΕΚΤ σταθμίζει κατά πόσον ο πληθωρισμός της Eυρωζώνης ψύχεται επαρκώς ώστε να επιστρέψει περαιτέρω νομισματική χαλάρωση. Τον περασμένο μήνα σημειώθηκε μικρή αποκλιμάκωση στο 2,5% από 2,6%, ενώ οι υποκείμενες πιέσεις διατηρήθηκαν σταθερές και η αύξηση του πληθωρισμού των υπηρεσιών ξεπέρασε και πάλι το 4%.

moneryeview.gr

Διαβάστε επίσης:

EKT: Αμετάβλητα τα επιτόκια – Στάση αναμονής για τον πληθωρισμό

ΕΚΤ: Στάση αναμονής με το βλέμμα στον Σεπτέμβριο

EKT: Σε ετοιμότητα για το αποτέλεσμα των εκλογών σε Γαλλία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News