Business & Finance Πέμπτη 18/07/2024, 16:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Η μεγαλύτερη αύξηση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας από τον Μάιο

ΗΠΑ: Η μεγαλύτερη αύξηση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας από τον Μάιο

Οι αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από τις αρχές Μαΐου, ενώ οι συνεχιζόμενες αιτήσεις αυξήθηκαν κατακόρυφα, ενισχύοντας τις ενδείξεις για την αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας.

Οι αρχικές αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 20.000 σε 243.000 την εβδομάδα που έληξε στις 13 Ιουλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη. Η μέση πρόβλεψη σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων έκανε λόγο για 229.000 αιτήσεις.

Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις, που αντιπροσωπεύουν τον αριθμό των ατόμων που λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας, αυξήθηκαν επίσης κατά 20.000 σε 1,87 εκατομμύρια την εβδομάδα που έληξε στις 6 Ιουλίου, το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2021.

Σημειωτέον ότι τα στοιχεία για τις αιτήσεις είναι επιρρεπή σε μεγάλες εβδομαδιαίες διακυμάνσεις αυτή την εποχή του έτους, οι οποίες περιλαμβάνουν αργίες όπως η Ημέρα Ανεξαρτησίας, καθώς και το κλείσιμο των σχολείων για τις θερινές διακοπές.

Άλλες εκθέσεις δείχνουν ότι οι εργοδότες έχουν μετριάσει το ρυθμό των προσλήψεων και το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκε στο 4,1% τον περασμένο μήνα, το υψηλότερο από το 2021. Η επιβράδυνση στην αγορά εργασίας μαζί με την πρόσφατη συγκράτηση του πληθωρισμού ενισχύει την υπόθεση ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει τα επιτόκια τους επόμενους μήνες.

Ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων, ο οποίος συμβάλλει στην εξομάλυνση των βραχυπρόθεσμων διακυμάνσεων στα στοιχεία των εβδομαδιαίων αιτήσεων, αυξήθηκε στις 234.750.  Οι αρχικές αιτήσεις, πριν από την προσαρμογή για εποχικές επιδράσεις, αυξήθηκαν κατά 36.824 σε 279.032, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο. Το Τέξας και η Καλιφόρνια ήταν οι πολιτείες με τις μεγαλύτερες αυξήσεις. Οι αιτήσεις αυξήθηκαν επίσης στη Τζόρτζια, την Πενσυλβάνια, το Μιζούρι και τη Νέα Υόρκη.

Στα 20 χρόνια που προηγήθηκαν της πανδημίας Covid-19, οι εβδομαδιαίες αρχικές αιτήσεις ήταν κατά μέσο όρο περίπου 345.000 και οι συνεχιζόμενες αιτήσεις περίπου 2,9 εκατομμύρια.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News