Business & Finance Πέμπτη 18/07/2024, 13:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γαλλία: Καλά νέα μετά την πρώτη μετεκλογική δημοπρασία ομολόγων

Γαλλία: Καλά νέα μετά την πρώτη μετεκλογική δημοπρασία ομολόγων

Ικανοποιητική ήταν η ζήτηση στην πρώτη δημοπρασία κρατικών ομολόγων της Γαλλίας μετά τις εκλογές, ένα αποτέλεσμα που ενδέχεται να βοηθήσει τη χώρα να γυρίσει σελίδα μετά από μια ταραχώδη περίοδο για τις γαλλικές αγορές.

Το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών συγκέντρωσε 11,5 δισ. ευρώ, το ανώτερο όριο του στόχου του, με τη διάθεση τεσσάρων ομολόγων με λήξεις που εκτείνονται έως το 2032. Οι συνολικές προσφορές ξεπέρασαν τα 28 δισ. ευρώ. 

Ο λόγος προσφοράς προς κάλυψη για το τριετές ομόλογο με κουπόνι 1% ήταν 2,47, πάνω από το 2,05 που παρατηρήθηκε στα τέλη Ιουνίου για έκδοση χρέους παρόμοιας διάρκειας. Η ζήτηση για τα άλλα ομόλογα ήταν επίσης ελαφρώς ισχυρότερη από ό,τι στις προηγούμενες δημοπρασίες.

Γαλλία: Καλά νέα μετά την πρώτη μετεκλογική δημοπρασία ομολόγων-1

Η απόφαση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει εκλογές τον περασμένο μήνα πυροδότησε ανησυχίες για ανεξέλεγκτες δημόσιες δαπάνες από μια ενδεχόμενη ακροαριστερή ή ακροδεξιά κυβέρνηση. Οι ανησυχίες αυτές οδήγησαν το spread των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων της Γαλλίας και της Γερμανίας στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από μια δεκαετία. 

Ωστόσο, η μεταβλητότητα των γαλλικών περιουσιακών στοιχείων υποχώρησε και οι αποδόσεις των ομολόγων αποκλιμακώθηκαν, αφού κανένα κόμμα δεν κατάφερε να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία. 

Προς το παρόν, η χώρα κυβερνάται από ένα υπηρεσιακό σχήμα μέχρι να καρποφορήσουν οι διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση νέου πρωθυπουργού.

Μάλιστα, ο Μακρόν προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο να διοικήσει τη Γαλλία με μια υπηρεσιακή κυβέρνηση με περιορισμένες εξουσίες για μήνες.

Ενδεικτικό είναι ότι η νομολογία προβλέπει ότι η προσωρινή κυβέρνηση θα πρέπει να επικεντρωθεί σε συνήθεις υποθέσεις και έκτακτες ανάγκες, ανώτερος αξιωματούχος στο γραφείο του πρωθυπουργού δήλωσε ότι ενδέχεται να είναι σε θέση να προτείνει προϋπολογισμό τον Οκτώβριο, εάν χρειαστεί.

Η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων της Γαλλίας και της Γερμανίας κυμαίνεται γύρω στις 66 μονάδες βάσης, περίπου 20 μονάδες βάσης κάτω από το υψηλό που είχε καταγραφεί στα τέλη Ιουνίου, αλλά εξακολουθεί να είναι πάνω από τον μέσο όρο των πέντε τελευταίων ετών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Κινείται προς υπηρεσιακή κυβέρνηση – Τι σημαίνει για τους επενδυτές

Γαλλία: Τι λένε 6 οίκοι για την επόμενη μέρα – Τα 2 σενάρια, οι απειλές και το οικονομικό κόστος

Γαλλία: Ποιος είναι και τι θέλει ο Jean-Luc Melenchon;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News