Business & Finance Πέμπτη 18/07/2024, 13:02
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστροφή στο γραφείο: Οι ευρωπαϊκές εταιρείες κερδίζουν τη μάχη

Επιστροφή στο γραφείο: Οι ευρωπαϊκές εταιρείες κερδίζουν τη μάχη

Νικήτριες στη «μάχη» με τους εργαζόμενους εμφανίζονται οι ευρωπαϊκές εταιρείες όσον αφορά την προσέλευση στο γραφείο.

Τα ποσοστά χρήσης γραφείων έχουν αυξηθεί σταθερά στην ήπειρο, με τις μεγαλύτερες εταιρείες να καταγράφουν τη μεγαλύτερη άνοδο, σύμφωνα με έρευνα της CBRE Group Inc. Μόλις το ένα τρίτο των εταιρειών που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση δηλώνει πλέον ποσοστά χρήσης γραφείων κάτω του 40%, μια εκρηκτική αύξηση σε σχέση με το σχεδόν μισό ποσοτό που είχε καταγραφεί πέρυσι.

Η αυξημένη προσέλευση στα γραφεία οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι ευξήθηκαν και οι συστάσεις των εταρειών για επιστροφή στην εργασία, με τα τρία τέταρτα των εταιρειών να υιοθετούν πλέον μια πολιτική ελάχιστης προσέλευσης, σύμφωνα με την εταιρεία εμπορικών υπηρεσιών ακινήτων με έδρα το Ντάλας.

Η αύξηση είναι μεγαλύτερη στην Ευρώπη, καθώς τα μικρότερα σπίτια, οι καλύτερες δημόσιες συγκοινωνίες και η μικρότερη αστική εξάπλωση ώθησαν τους Ευρωπαίους εργαζόμενους να επιστρέψουν στο γραφείο πιο γρήγορα από ό,τι στις ΗΠΑ, όπου τα επίπεδα προσέλευσης παραμένουν πεισματικά χαμηλότερα σε σχέση με την περίοδο πριν από την πανδημία. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε σημαντικά διαφορετικές προοπτικές για τις αγορές γραφείων των περιφερειών, με τα ποσοστά κενών χώρων να κυμαίνονται γύρω στο 20% σε αρκετές μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές των ΗΠΑ, υπερδιπλάσια από τον μέσο όρο του 8,4% στην Ευρώπη. 

Utilization Rate (% of desk capacity) 2023 2024
0-25% 11% 4%
26-40% 37% 29%
41-60% 36% 47%
61-80% 12% 14%
81-100% 3% 0%
Source: CBRE Group Inc.

«Τα γραφεία ξαναζωντανεύουν, ενώ πολλοί βλέπουν τα τρέχοντα επίπεδα χρήσης ως σταθερά, το 30% των εταιρειών αναμένουν περαιτέρω αυξήσεις», ανέφερε σε δήλωσή του ο Richard Holberton, επικεφαλής της ευρωπαϊκής έρευνας γραφείων της CBRE. «Η γενική αποδοχή της υβριδικής εργασίας είναι ευρέως διαδεδομένη, αλλά η πρόκληση παραμένει η αντιστοίχιση των προσδοκιών των εργοδοτών με τις προσδοκίες των εργαζομένων τους μακροπρόθεσμα».

Σχεδόν τα δύο τρίτα των μεγαλύτερων εταιρειών -εκείνες με 5.000 εργαζόμενους ή περισσότερους- έχουν ποσοστά χρήσης άνω του 40% στην Ευρώπη, σύμφωνα με την έρευνα. Πριν από την πανδημία, τα γραφεία παγκοσμίως κατέγραφαν μέσο όρο προσέλευσης 65%, σύμφωνα με την CBRE. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης: 

Τηλεργασία: Ναι, μπορεί και να σας «ξεχάσουν» στο γραφείο

Το Νο 1 κόλπο που χρησιμοποιούν οι ιδιαίτερα επιτυχημένοι άνθρωποι για να φτάσουν στην κορυφή

Την ημέρα που έγινε εκατομμυριούχος, πέταξε το ρολόι του – Γιατί το έκανε

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News