Business & Finance Πέμπτη 18/07/2024, 10:21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Στάση αναμονής με το βλέμμα στον Σεπτέμβριο

ΕΚΤ: Στάση αναμονής με το βλέμμα στον Σεπτέμβριο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια στη σημερινή της συνεδρίαση, καθώς περιμένει περαιτέρω ενδείξεις για τον πληθωρισμό, πριν να συνεχίσει τις μειώσεις επιτοκίων που ξεκίνησε τον Ιούνιο.

Το επιτόκιο καταθέσεων θα παραμείνει στο 3,75%, σύμφωνα με τους 55 οικονομολόγους που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση του Bloomberg. Δεν αναμένεται να δοθεί κάποιο guidance σχετικά με την πορεία του κόστους δανεισμού, εν όψει και της ανακοίνωσης κρίσιμων στοιχείων τις επόμενες εβδομάδες.

Συνεπώς, όλα τα βλέμματα στρέφονται στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, εκείνη του Σεπτεμβρίου, όταν οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι θα γίνει μία ακόμα μείωση των επιτοκίων, κατά 25 μονάδες βάσης. Έως τότε, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα έχουν στη διάθεσή τους ακόμη μηνιαίες εκθέσεις για τον πληθωρισμό και στοιχεία για τους μισθούς και την παραγωγικότητα.

Μέχρι τότε, μπορεί επίσης να υπάρχει περισσότερη σαφήνεια σχετικά με την πολιτική αναταραχή στη Γαλλία και τις ΗΠΑ, αλλά και για τις επόμενες κινήσεις της Federal Reserve, η οποία δεν έχει ξεκινήσει ακόμα τη νομισματική χαλάρωση.

Επενδυτές κα αναλυτές θα παρακολουθήσουν στενά τη συνέντευξη τύπου που θα δώσει σήμερα η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, περιμένοντας τυχόν ενδείξεις για το πόσες μειώσεις επιτοκίων θα γίνουν στο υπόλοιπο του έτους.

Οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν δύο ακόμη κινήσεις των 25 μονάδων βάσης φέτος – τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο. Υπάρχει κάποια μικρή πλειοψηφία που βλέπει μόνο μία μείωση.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

EKT: Σε ετοιμότητα για το αποτέλεσμα των εκλογών σε Γαλλία

ΕΚΤ: Πρώτη αύξηση στη ζήτηση καταναλωτικών δανείων από το 2022

Ερευνα ΕΚΤ: Οι εταιρείες προβλέπουν μικρότερες αυξήσεις μισθών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News