Business & Finance Τετάρτη 17/07/2024, 15:13
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από τα 1,3 δολάρια η στερλίνα – Η κυβέρνηση των Εργατικών φέρνει σταθερότητα

Πάνω από τα 1,3 δολάρια η στερλίνα – Η κυβέρνηση των Εργατικών φέρνει σταθερότητα

Το φράγμα των 1,3 δολαρίων έσπασε η βρετανική λίρα, για πρώτη φορά εδώ και ένα χρόνο, καθώς οι επενδυτές περιμένουν μία περίοδο φιλικών προς την ανάπτυξη πολιτικών και πολιτικής σταθερότητας υπό τη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση των Εργατικών.

Η στερλίνα έφτασε στα 1,3027 δολάρια, στα υψηλότερα επίπεδά της από τις 19 Ιουλίου 2023.

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώθηκε στον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας για 2%, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, όπως έδειξαν τα τελευταία στοιχεία.

«Με ισχυρά οικονομικά στοιχεία να ανακοινώνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο τις τελευταίες εβδομάδες, παράλληλα με την πολιτική ‘ασφαλούς καταφυγίου’ της χώρας, οι πιθανότητες για μείωση των επιτοκίων τον Αύγουστο έχουν μειωθεί και η στερλίνα έχει σημειώσει σταθερά κέρδη», λέει στο CNBC ο Joe Tuckey, επικεφαλής της ανάλυσης νομισμάτων της Argentex.

Η στερλίνα είναι το μόνο νόμισμα του G10 που υπεραποδίδει έναντι του δολαρίου φέτος και ήταν δεύτερο σε αποδόσεις πέρυσι, όπως σημειώνει η Jane Foley, επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος της Rabobank. Οι επιδόσεις αυτές έρχονται αφότου η λίρα υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου τον Σεπτέμβριο του 2022, εν μέσω της «μίνι-δημοσιονομικής κρίσης».

«Η στερλίνα αρχίζει να στέκεται ξανά στα πόδια της και υπάρχει πολλή αισιοδοξία ότι με πιο σταθερή πολιτική μπορούμε να αρχίσουμε να βλέπουμε βελτίωση του κλίματος στις επενδύσεις»,  προσθέτει η Foley.

«Έχουμε δει τις σωστές δηλώσεις από τη νέα υπουργό Οικονομικών Rachel Reeves σχετικά με την προσπάθεια προώθησης της ανάπτυξης, την προσπάθεια εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα στην ενίσχυση των επενδύσεων και της παραγωγικότητας. Έτσι, υπήρξαν οι σωστές δηλώσεις μέχρι στιγμής, και ίσως είναι μια περίοδος χάριτος, θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε».

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Βρετανία: Αμετάβλητος ο πληθωρισμός κόντρα στις προβλέψεις

Βρετανία: Ανάπτυξη 0,4% τον Μάιο – Θετικά νέα για τους Εργατικούς

Βρετανία: Η υψηλή φορολογία ωθεί εκατομμυριούχους στην έξοδο από τη χώρα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News