Business & Finance Τετάρτη 17/07/2024, 13:16
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτός ο λαός έγινε 157% πλουσιότερος πέρυσι – Αλλά δεν πανηγυρίζει

Αυτός ο λαός έγινε 157% πλουσιότερος πέρυσι – Αλλά δεν πανηγυρίζει

Οι κάτοικοι μιας χώρας με πληθωρισμό που καλπάζει πλούτισαν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο λαό τον τελευταίο χρόνο και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους.

Σύμφωνα με την φετινή έκδοση του Wealth Report της UBS, η Τουρκία ξεχωρίζει με μια εκπληκτική αύξηση πάνω από 157% στον πλούτο ανά ενήλικα μεταξύ 2022 και 2023.

Οι επόμενες χώρες με τη μεγαλύτερη αύξηση πλούτου στην κατάταξη της UBS είναι η Ρωσία και το Κατάρ, με αύξηση σχεδόν 20%, ενώ ακολουθεί η Ν. Αφρική με κάτι παραπάνω από 16%. Στις ΗΠΑ, ο μέσος πλούτος ανά ενήλικα αυξήθηκε σχεδόν 2,5%, ενώ στην Ελλάδα παρέμεινε στάσιμος.

UBS: Όλος ο κόσμος πλουτίζει εκτός από τους Έλληνες – Τι δείχνουν τα στοιχεία 15 χρόνων-3

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία βρίσκεται σχεδόν στο 72%, με αποτέλεσμα πολλοί από τους  85 εκατομμύρια κατοίκους της να βλέπουν την αγοραστική τους δύναμη να μειώνεται δραματικά.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, η τουρκική λίρα  έχει χάσει σχεδόν το 83% της αξίας του έναντι του δολαρίου.

Αλλά για τους Τούρκους που διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία όπως σπίτια, ο πλούτος τους αυξάνεται, καθώς ο πληθωρισμός ανεβάζει την αξία τους.

Στο πλαίσιο της έρευνάς της, η UBS ορίζει τον «πλούτο» ως «την αξία των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων συν τα πραγματικά περιουσιακά στοιχεία (κυρίως κατοικίες) που ανήκουν στα νοικοκυριά, μείον τα χρέη τους».

«Κατά κάποιους τρόπους, ο υψηλός ρυθμός του πληθωρισμού βοηθά να εξηγηθεί γιατί ο πλούτος έχει αυξηθεί πολύ περισσότερο σε όρους τοπικού νομίσματος, τουλάχιστον περισσότερο από ό,τι σε άλλες χώρες, επειδή πρέπει να θυμόμαστε ότι ο πλούτος μετριέται σε ονομαστικούς όρους», είπε ο Samuel Adams, οικονομολόγος στην UBS Global Wealth Management, σύμφωνα με το CNBC.

«Εάν ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός, οι τιμές των κατοικιών τείνουν να αυξάνονται ανάλογα με τον πληθωρισμό, ή και ακόμα γρηγορότερα», είπε ο αναλυτής. «Επομένως, όσοι έχουν στην ιδιοκτησία τους σπίτια ή μετοχές, οι οποίες επίσης τείνουν να αποδίδουν αρκετά καλά σε ένα τέτοιο περιβάλλον, τείνουν να βλέπουν τον πλούτο τους να συσσωρεύεται λίγο πιο γρήγορα».

«Φυσικά, δεν σημαίνει ότι όλοι ωφελούνται στον ίδιο βαθμό», πρόσθεσε ο Adams. «Αν κάποιος δεν διαθέτει τέτοια περιουσιακά στοιχεία και εφόσον η αύξηση του μισθού του δεν συμβαδίζει με τον πληθωρισμό, τότε, ασφαλώς, θα επηρεαστεί αρκετά αρνητικά».

Όπως σημειώνει η έκθεση της UBS, ο πλούτος των Τούρκων εκτινάχθηκε και λόγω των συναλλαγματικών διαφορών.  «Η ήδη εξαιρετική ανάπτυξη της Τουρκίας, που ξεπερνά το 63% σε δολαριακή βάση, υπερδιπλασιάζεται σε σχεδόν 158% σε όρους τουρκικής λίρας», επισημαίνει ο αναλυτής του οίκου.

Αλλά και σε βάθος χρόνου, τα στοιχεία της UBS δείχνουν ότι ο μέσος ενήλικας στην Τουρκία έγινε κατά 1.708% πλουσιότερος από το 2008 έως το 2023, σε όρους τοπικού νομίσματος.

UBS: Όλος ο κόσμος πλουτίζει εκτός από τους Έλληνες – Τι δείχνουν τα στοιχεία 15 χρόνων-1

Βέβαια, ο επικεφαλής οικονομολόγος της UBS Global Wealth Management, Paul Donovan, επεσήμανε ότι το να είναι κάποιος πλούσιος σε περιουσιακά στοιχεία δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι πλούσιος και σε ρευστό.

«Σε όρους βιοτικού επιπέδου και όχι πλούτου, είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι εάν έχετε ένα σπίτι, η αξία του σπιτιού σας μπορεί να έχει αυξηθεί, αλλά ο πραγματικός σας μισθός μπορεί να έχει μειωθεί την ίδια περίοδο. Έτσι μπορείτε να είστε… πλούσιοι σε περιουσιακά στοιχεία και φτωχοί σε μετρητά», εξήγησε.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

UBS: Όλος ο κόσμος πλουτίζει εκτός από τους Έλληνες – Τι δείχνουν τα στοιχεία 15 χρόνων 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News