Business & Finance Τετάρτη 17/07/2024, 10:39
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Αμετάβλητος ο πληθωρισμός κόντρα στις προβλέψεις

Βρετανία: Αμετάβλητος ο πληθωρισμός κόντρα στις προβλέψεις

Σταθερός στο 2% – ακριβώς δηλαδή στον στόχο που έχουν θέσει τόσο η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) όσο και οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες της Δύσης- διατηρήθηκε ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Ιούνιο, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή διατηρήθηκε στο 2% για δεύτερο συνεχή μήνα, ενώ οι αναλυτές περίμεναν αποκλιμάκωση στο 1,9%, ενώ ο δείκτης των υπηρεσιών που απασχολεί ιδιαιτέρως της BoE έμεινε επίσης αμετάβλητος στο 5,7% κόντρα στις προβλέψεις της για επιβράδυνση στο 5,1%.

Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις τιμές ενέργειας, τροφίμων, αλκοόλ και καπνού, διατηρήθηκε στο 3,5%.

Η μεγαλύτερη πίεση ασκήθηκε από τις τιμές των  εστιατορίων και των ξενοδοχείων καθώς επιτάχυναν στο 6,3% από 5,8% τον Μάιο, ενώ το κόστος ένδυσης και υπόδησης σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση.

Τα στοιχεία αυτά ενισχύουν τις ανησυχίες ότι ο πληθωρισμός -παρότι έχει επιστρέψει στον στόχο του- κινδυνεύει να εκτραχυνθεί εκ νέου. 

Οι αγορές ευελπιστούσαν για μια πρώτη μείωση επιτοκίων την 1η Αυγούστου, αλλά μετά τα στοιχεία τα στοιχήματα των traders για μια τέτοια κίνηση υποχώρησαν στο 30% έναντι 40% πέρυσι.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Ανάπτυξη 0,4% τον Μάιο – Θετικά νέα για τους Εργατικούς

Βρετανία: Η υψηλή φορολογία ωθεί εκατομμυριούχους στην έξοδο από τη χώρα

Βρετανία: Η νέα ΥΠΟΙΚ υπόσχεται λύση του στεγαστικού και φιλοεπενδυτικές πολιτικές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News