Business & Finance Τρίτη 16/07/2024, 14:48
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Πρώτη αύξηση στη ζήτηση καταναλωτικών δανείων από το 2022

ΕΚΤ: Πρώτη αύξηση στη ζήτηση καταναλωτικών δανείων από το 2022

Την πρώτη αύξηση στη ζήτηση καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων από το 2022 κατέγραψαν οι τράπεζες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με την ΕΚΤ.

Η τριμηνιαία έρευνα της ΕΚΤ για τον τραπεζικό δανεισμό έδειξε επίσης ότι η ζήτηση από τις επιχειρήσεις συνέχισε να μειώνεται τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο, αν και υπήρχαν σημαντικές αποκλίσεις σε ολόκληρη την περιοχή. Συγκεκριμένα, παρότι αυξήθηκε στη Γερμανία και την Ισπανία, συνέχισε να μειώνεται στη Γαλλία και την Ιταλία.

«Τα υψηλότερα επιτόκια και οι χαμηλότερες επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου συνέχισαν να ασκούν πιέσεις στη ζήτηση δανείων από τις επιχειρήσεις», όπως αναφέρει η ΕΚΤ. «Ταυτόχρονα, η βελτίωση των προοπτικών της αγοράς κατοικίας, η καταναλωτική εμπιστοσύνη και οι δαπάνες για διαρκή αγαθά στήριξαν θετικά τη ζήτηση από τα νοικοκυριά».

ΕΚΤ: Πρώτη αύξηση στη ζήτηση καταναλωτικών δανείων από το 2022-1

Τα στοιχεία για τον δανεισμό αποτελούν βασικό στοιχείο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ κατά την κατάρτιση του σχεδίου για την πορεία χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής μετά την πρώτη επιτοκιακη μείωση τον Ιούνιο. Οι αξιωματούχοι αναμένεται ευρέως να διατηρήσουν την Πέμπτη αμετάβλητα τα επιτόκια με τους αναλυτές να προβλέπουν άλλη μια μείωση επιτοκίων μόνο τον Σεπτέμβριο. 

Ο πληθωρισμός προβλέπεται να υποχωρήσει αργά τους επόμενους μήνες, καθώς η οικονομική ανάκαμψη στην περιοχή αρχίσει σταδιακά να εδραιώνεται. Ωστόσο, οι πρόσφατοι δείκτες δημιούργησαν κάποιες αμφιβολίες σχετικά με την ανάκαμψη, καθώς οι έρευνες της S&P Global για τις επιχειρήσεις έδειξαν επιβράδυνση της δυναμικής τους.

Πάντως, οι τράπεζες αναμένουν ότι η καθαρή ζήτηση για δάνεια θα αυξηθεί σε όλες τις κατηγορίες το τρίτο τρίμηνο, όπως αναφέρεται στην έκθεση της ΕΚΤ. 

Σύμφωνα με την έρευνα, τα πιστωτικά πρότυπα – οι εσωτερικές κατευθυντήριες γραμμές των τραπεζών ή τα κριτήρια έγκρισης δανείων – ήταν «σε γενικές γραμμές αμετάβλητα σε περιοριστικά επίπεδα». Παρότι αυστηροποιήθηκαν μερικώς για τις επιχειρήσεις, χαλάρωσαν ελαφρώς για τα στεγαστικά δάνεια.  

Οι εξελίξεις στη ζήτηση πίστωσης και τα κριτήρια χορήγησης δανείων έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη νομισματική πολιτική, καθώς αποτελούν πρόδρομο δείκτη για τη μελλοντική πορεία των δανείων και ρίχνουν φως στο πόσο αποτελεσματικά μεταδίδονται οι μεταβολές των επιτοκίων στην οικονομία.

Σε μελέτη του 2022, η ΕΚΤ ανέφερε ότι η ζήτηση για πίστωση προηγείται της πραγματικής αύξησης των δανείων κατά περίπου τρία τρίμηνα για τις επιχειρήσεις και κατά πέντε έως έξι τρίμηνα όταν πρόκειται για τα κριτήρια χορήγησης δανείων.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΤτΕ: Σταθερά τα κριτήρια και οι όροι χορηγήσεων δανείων το β’ τρίμηνο

Ερευνα ΕΚΤ: Οι εταιρείες προβλέπουν μικρότερες αυξήσεις μισθών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News