Business & Finance Τρίτη 16/07/2024, 13:39
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Το επενδυτικό κλίμα υποχωρεί – Παραμένει ασθενής η μεταποίηση

Γερμανία: Το επενδυτικό κλίμα υποχωρεί – Παραμένει ασθενής η μεταποίηση

Η επενδυτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία επιδεινώθηκε για πρώτη φορά μέσα σε ένα χρόνο, καθώς η βιομηχανία αδυνατεί να συμβαδίσει με τη σταδιακή ανάκαμψη σε άλλους τομείς της οικονομίας.

Το βαρόμετρο των προσδοκιών που καταρτίζεται από το ινστιτούτο ZEW υποχώρησε στο 41,8 τον Ιούλιο από 47,5 τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη. Ωστόσο, μια μέτρηση των τρεχουσών συνθηκών βελτιώθηκε απροσδόκητα.

«Οι οικονομικές προοπτικές επιδεινώνονται», δήλωσε ο πρόεδρος του ZEW Achim Wambach. «Το γεγονός ότι οι γερμανικές εξαγωγές μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάιο, η πολιτική αβεβαιότητα στη Γαλλία και η έλλειψη σαφήνειας όσον αφορά τη μελλοντική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ συνέβαλαν σε αυτή την εξέλιξη», πρόσθεσε.

Γερμανία: Το επενδυτικό κλίμα υποχωρεί – Παραμένει ασθενής η μεταποίηση-1

Παρότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αρχίζει να «ξαναστέκεται στα πόδια της», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Bundesbank, η ανάκαμψη αναμένεται αργή καθώς η ανάπτυξη φέτος προβλέπεται να κυμανθεί μόλις στο 0,3%. Οι υποτονικές επιδόσεις οφείλονται κυρίως στην παρατεταμένη αδυναμία στον τομέα της μεταποίησης με τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή και τις εργοστασιακές παραγγελίες να είναι απογοητευτικά το τελευταίο διάστημα.

Το Bloomberg Economics εκτιμά ότι η γερμανική βιομηχανία μπορεί να έχει υποστεί μόνιμο πλήγμα. Το ήμισυ της εκτιμώμενης έλλειψης του 7% της παραγωγικής ικανότητας είναι διαρθρωτικό, ανέφερε σε πρόσφατη έκθεσή του – γεγονός που υποδηλώνει ότι η πλήρης ανάκαμψη μετά από σχεδόν δύο χρόνια στασιμότητας θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί.

Σε μια ακόμα ένδειξη των δυσοίωνων προοπτικών, το Ινστιτούτο Μακροοικονομικής Πολιτικής του Ιδρύματος Hans-Böckler δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο δείκτης κινδύνου ύφεσης αυξήθηκε για πρώτη φορά από τις αρχές του 2025, αν και τόνισε ότι η ύφεση δεν είναι ένα ενδεχόμενο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Ρεκόρ δεκαετίας στις πτωχεύσεις

PMI: Απότομη επιβράδυνση στην επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News