Business & Finance Δευτέρα 15/07/2024, 21:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η διπλωματία Όρμπαν απομακρύνει τους Επιτρόπους από άτυπες συναντήσεις

Η διπλωματία Όρμπαν απομακρύνει τους Επιτρόπους από άτυπες συναντήσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβαθμίσει τη συμμετοχή της σε άτυπες συναντήσεις που προγραμματίζει η Ουγγαρία, η οποία έχει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις διπλωματικές κινήσεις του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν στη Μόσχα και το Πεκίνο.

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος του εκτελεστικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Έρικ Μάμερ, ανακοίνωσε την απόφαση αυτή τη Δευτέρα το βράδυ, λέγοντας ότι θα στείλει ανώτερους δημοσίους υπαλλήλους και όχι επιτρόπους σε άτυπες συναντήσεις υπουργών που πραγματοποιούνται στη Βουδαπέστη.

Επικαλέστηκε τις «πρόσφατες εξελίξεις που σηματοδοτούν την έναρξη της ουγγρικής Προεδρίας» ως το βασικό λόγο για την κίνηση αυτή σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X. Η Κομισιόν θα παραλείψει επίσης την παραδοσιακή επίσκεψη των Επιτρόπων της στη χώρα που ασκεί την προεδρία.

Η κίνηση ακολουθεί την απόφαση της Σουηδίας, της Φινλανδίας, της Πολωνίας και τριών χωρών της Βαλτικής, της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας, να παραβλέψουν τις άτυπες συναντήσεις κατά τη διάρκεια της προεδρίας της Ουγγαρίας, η οποία διαρκεί μέχρι το τέλος του έτους.

Ο Όρμπαν εξόργισε τους δυτικούς συμμάχους που εργάζονταν για να παρουσιάσουν ένα ενιαίο μέτωπο για την Ουκρανία όταν ταξίδεψε στη Μόσχα νωρίτερα αυτό το μήνα για να συναντήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και στη συνέχεια στο Πεκίνο για να δει τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Η κίνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν ισχύει για την προγραμματισμένη άτυπη σύνοδο κορυφής των ηγετών στη Βουδαπέστη το Νοέμβριο ή τις τακτικές συναντήσεις των υπουργών στις Βρυξέλλες και το Λουξεμβούργο κατά τη διάρκεια του έτους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News