Business & Finance Δευτέρα 15/07/2024, 13:39
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ερευνα ΕΚΤ: Οι εταιρείες προβλέπουν μικρότερες αυξήσεις μισθών

Ερευνα ΕΚΤ: Οι εταιρείες προβλέπουν μικρότερες αυξήσεις μισθών

Επιβράδυνση στις αυξήσεις των αμοιβών των εργαζομένων τους επόμενους 12 μήνες προβλέπουν οι επιχειρήσεις της Ευρωζώνης, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Οι μισθοί αναμένεται να αυξηθούν κατά 3,3% – από 3,8% που ήταν η εκτίμηση πριν από τρεις μήνες- ανέφερε η ΕΚΤ τη Δευτέρα στην έρευνα για την πρόσβαση των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση. Οι επιχειρήσεις αναθεώρησαν επίσης προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους για τις τιμές πώλησης – στο 3% από 3,3% προηγουμένως. 

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ επικεντρώνονται σε αυτές τις μετρήσεις για να προσδιορίσουν πόσο γρήγορα ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει προς τον στόχο του 2%. Η αναμενόμενη μείωση της αύξησης των μισθών εκλαμβάνεται ως θετικό σημάδι, καθώς το 3% είναι ένα επίπεδο που γενικά θεωρείται ότι συμβαδίζει με τον στόχο για την αύξηση των τιμών καταναλωτή. 

Παρότι ο γενικός πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί στο 2,5%, στον τομέα των υπηρεσιών -όπου οι μισθοί παίζουν συγκριτικά πιο σημαντικό ρόλο- παραμένει υψηλός στο 4,1%. Στην έρευνά της, η ΕΚΤ προειδοποιεί ότι οι εταιρείες σε αυτό τον κλάδο της οικονομίας «αναμένουν μεγαλύτερη αύξηση των τιμών πώλησης, του μισθολογικού κόστους, του κόστους μη εργατικών εισροών και της απασχόλησης τους επόμενους 12 μήνες σε σύγκριση με άλλους τομείς».

Μερικά ακόμα από τα συμπεράσματα στην έρευνα της ΕΚΤ έχουν ως εξής:

  • Οι επιχειρήσεις προβλέπουν πιο θετικές εξελίξεις όσον αφορά την προσφορά τραπεζικών δανείων.
  • Λιγότερες επιχειρήσεις κατέγραψαν συγκρατημένο περιορισμό των συνθηκών χρηματοδότησης το δεύτερο τρίμηνο.
  • Οι επιχειρήσεις ανέφεραν ελαφρά μείωση της ανάγκης για τραπεζικά δάνεια και βελτίωση της διαθεσιμότητας τραπεζικών δανείων.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Καθησυχαστικός ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης για τον πληθωρισμό υπηρεσιών

Πρακτικά ΕΚΤ: Παρά τις αβεβαιότητες η απόφαση για επιτοκιακή μείωση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News