Business & Finance Παρασκευή 12/07/2024, 16:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Αυξήθηκε ο πληθωρισμός χονδρικής στο 2,6%

ΗΠΑ: Αυξήθηκε ο πληθωρισμός χονδρικής στο 2,6%

Οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Ιούνιο λίγο περισσότερο απ’ ότι αναμενόταν κυρίως εξαιτίας της αύξησης των περιθωρίων κέρδους στους παρόχους υπηρεσιών, αντισταθμίζοντας έναν δεύτερο μήνα μείωσης του κόστους των αγαθών.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 0,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Εργασίας που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση κατά 0,1%. Σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 2,6% από 2,4% τον προηγούμενο μήνα.

Η έκθεση για τον πληθωρισμό χονδρικής έρχεται μετά την ανακοίνωση του δείκτη τιμών καταναλωτή, ο οποίος παρουσίασε την πρώτη μείωση από την έναρξη της πανδημίας και έθεσε την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σε τροχιά να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια ήδη από τον Σεπτέμβριο.

Ο δομικός δείκτης του πληθωρισμού χονδρικής -που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές ενέργειας και τροφίμων- παρέμεινε αμετάβλητος τον Ιούνιο κάτω από τις προβλέψεις για αύξηση 0,2%. Τον Μάιο ο δείκτης είχε καταγράψει μηνιαία υποχώρηση 0,2%. Σε ετήσια βάση, επιβραδύνθηκε στο 3,1% από 3,3%.

Το κόστος υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 0,6%, ενώ οι τιμές των αγαθών μειώθηκαν κατά 0,5%.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News