Business & Finance Παρασκευή 12/07/2024, 13:50
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Κίτρινη κάρτα στο X για έλλειψη διαφάνειας

Κομισιόν: Κίτρινη κάρτα στο X για έλλειψη διαφάνειας

Παραβίαση της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες διαπίστωσε η Κομισιόν στη λειτουργία του X, πρώην Twitter, σε τομείς που αφορούν μοτίβα αδιαφάνειας, όπως τις διαφημίσεις και την πρόσβαση σε δεδομένα.

Σε προκαταρκτική της άποψη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι η βάσει διεξοδικής έρευνας που περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, την ανάλυση εσωτερικών εταιρικών εγγράφων, συνεντεύξεις με εμπειρογνώμονες, καθώς και συνεργασία με εθνικούς συντονιστές ψηφιακών υπηρεσιών, προέκυψε ότι η πλατφόρμα με επικεφαλής τον Elon Musk αποκλίνει από τους κανόνες σε τρία επίπεδα: 

  • Πρώτον, το X σχεδιάζει και λειτουργεί το περιβάλλον του για τους επαληθευμένους λογαριασμούς (τα προφίλ που είναι «verified» με το «Γαλάζιο σήμα», το τσεκ, κατά τρόπο που δεν αντιστοιχεί στην πρακτική του κλάδου και εξαπατά τους χρήστες. Δεδομένου ότι οποιοσδήποτε μπορεί να εγγραφεί για να αποκτήσει ένα τέτοιο «επαληθευμένο» προφίλ, επηρεάζεται αρνητικά η ικανότητα των χρηστών να λαμβάνουν ελεύθερες και τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τη γνησιότητα των λογαριασμών και το περιεχόμενο με το οποίο αλληλεπιδρούν. Υπάρχουν ενδείξεις για υποκινούμενους κακόβουλους παράγοντες που καταχρώνται τα «επαληθευμένα προφίλ» για να εξαπατήσουν τους χρήστες.
  • Δεύτερον, το X δεν συμμορφώνεται με την απαιτούμενη διαφάνεια σε ό,τι αφορά τη διαφήμιση, δεδομένου ότι δεν παρέχει αποθετήριο με δυνατότητα αναζήτησης και αξιόπιστο αρχείο διαφημίσεων, αλλά, αντ’ αυτού, λεχει βάλει εργαλεία σχεδιασμού και φραγμούς πρόσβασης που το καθιστούν ακατάλληλο για σκοπούς διαφάνειας προς τους χρήστες. Ειδικότερα, ο σχεδιασμός δεν επιτρέπει την απαιτούμενη εποπτεία και έρευνα σχετικά με τους αναδυόμενους κινδύνους που συνεπάγεται η ψηφιακή διαφήμιση.
  • Τρίτον, το X δεν παρέχει πρόσβαση στα δημόσια δεδομένα της στους ενδιαφερόμενους σύμφωνα με τους όρους που ορίζονται στην πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Ειδικότερα, η πλατφόρμα απαγορεύει στους αρμόδιους να έχουν ανεξάρτητη πρόσβαση στα δημόσια δεδομένα της, όπως π.χ. με την απόκρυψη, όπως αναφέρεται στους όρους υπηρεσίας της. Επιπλέον, η διαδικασία του Χ για τη χορήγηση πρόσβασης σε επιλέξιμους ερευνητές στο API (στη διεπαφή) φαίνεται να αποθαρρύνει τους ερευνητές από την εκτέλεση των ερευνητικών τους έργων ή δεν τους αφήνει άλλη επιλογή από την καταβολή δυσανάλογα υψηλών αμοιβών.

Τώρα, το Χ έχει περιορισμένο διάστημα να υπερασπιστεί τη θέση της και να προχωρήσει σε αλλαγές. Αν, όμως επιβεβαιωθεί η άποψη της Κομισιόν αναμένεται να επιβληθούν πρόστιμα και να ζητήσει αλλαγές στη λειτουργία της πλατφόρμας.

Η Margrethe Vestager, Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού, δήλωσε σχετικά: «Σήμερα δημοσιεύουμε για πρώτη φορά προκαταρκτικά πορίσματα στο πλαίσιο της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Κατά την άποψή μας, το X δεν συμμορφώνεται με την πράξη σε βασικούς τομείς διαφάνειας, χρησιμοποιώντας μοτίβα αδιαφάνειας και, ως εκ τούτου, παραπλανώντας τους χρήστες, παραλείποντας να παράσχει επαρκές αρχείο διαφημίσεων και εμποδίζοντας την πρόσβαση των ενδιαφερόμενων σε δεδομένα. Η πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες έχει στον πυρήνα της διαφάνεια και είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι όλες οι πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένου του X, συμμορφώνονται με τη νομοθεσία της ΕΕ.».

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Thierry Breton, σχολίασε: «Παλιότερα, τα «BlueCheck» θεωρούνταν αξιόπιστες πηγές πληροφοριών. Τώρα με το X, η προκαταρκτική μας άποψη είναι ότι εξαπατά τους χρήστες και παραβιάζει την πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Θεωρούμε επίσης ότι το αρχείο διαφημίσεων του Χ και οι όροι πρόσβασης των αρμόδιων ερευνητών σε δεδομένα δεν συνάδουν με τις απαιτήσεις διαφάνειας της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Το Χ έχει πλέον το δικαίωμα υπεράσπισης — αλλά, εάν επιβεβαιωθεί η άποψή μας, θα επιβάλουμε πρόστιμα και θα απαιτήσουμε σημαντικές αλλαγές.».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Elon Musk: Κερδίζει τελικά την αμοιβή – μαμούθ των 56 δισ. δολαρίων;

ΕΕ: Και η Booking «πυλωρός» – Νέα έρευνα για το Χ 

O Elon Musk ανησυχεί για τους Έλληνες – Τι έγραψε στο X

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News