Business & Finance Πέμπτη 11/07/2024, 14:18
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένοχος ο «Αρχηγός» που «κόστισε» 10 δισ. στις τράπεζες της Wall Street

Ένοχος ο «Αρχηγός» που «κόστισε» 10 δισ. στις τράπεζες της Wall Street

Μία από τις μεγαλύτερες και πιο εντυπωσιακές ιστορίες αποτυχίας στη σύγχρονη χρηματοοικονομική ιστορία ανακινείται στις ΗΠΑ και αυτή τη φορά λαμβάνει χώρα στις δικαστικές αίθουσες. Τουλάχιστον τρία χρόνια, αφότου η χρηματιστηριακή Archegos Capital Management «λύγισε» τη Wall Street, ο ιδρυτής της, Bill Hwang, ο οποίος μέχρι τότε ήταν μια άγνωστη φιγούρα στο ευρύ κοινό, κρίθηκε ένοχος με κατηγορίες χειραγώγησης της αγοράς, που επισύρουν έως και 20 χρόνια στη φυλακή.

Οι νομικές περιπέτειες του Hwang ξεκίνησαν όταν οι μετοχές εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης, όπως η ViacomCBS και η Discovery (πλέον Warner Bros. Discovery), κατέγραψαν δυσανάλογα μεγάλη βουτιά μετά από ρευστοποιήσεις θέσεων από μεγάλες επενδυτικές τράπεζες και πυροδότησαν χάος στις αμερικανικές και τις διεθνείς αγορές. Πίσω από τις πτώσεις αυτές βρισκόταν το family office Archaegos, το οποίο είχε καταφέρει να αποκτήσει τεράστιες θέσεις στις εν λόγω εταιρείες χωρίς κανείς να το έχει καταλάβει.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους εισαγγελείς, η κατάρρευση της Archegos κόστισε στους μετόχους 100 δισ. δολάρια και άφησε ζημίες ύψους 10 δισ. δολαρίων σε μεγάλες τράπεζες που είχαν έκθεση στο fund. Μήνες αφότου έσκασε η «φούσκα», ο Hwang και ο CFO της εταιρείας, Patrick Halligan, κατηγορήθηκαν για συνωμοσία, απάτη και χειραγώγηση αγοράς. 

Οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι η εταιρεία χρησιμοποίησε συγκεκριμένα χρηματοπιστωτικά εργαλεία (total return swaps), ώστε να αποκτήσει έκθεση σε μετοχές, χωρίς να τις έχει απευθείας στην κατοχή της. Πρόκειται για μία νόμιμη, αλλά αμφιλεγόμενη τακτική. Σε κάθε περίπτωση, έλεγε ψέματα στις τράπεζες από τις οποίες δανειζόταν, προκειμένου να κρύψει τις τεράστιες θέσεις που κατείχε, ενώ παράλληλα ενίσχυε τεχνητά την αξία των εν λόγω μετοχών.

Ένοχος ο «Αρχηγός» που «κόστισε» 10 δισ. στις τράπεζες της Wall Street-1
Ο Bill Hwang (φωτ. AP)

Οι δικηγόροι του Hwang υποστήριξαν ότι οι επιθετικές συναλλαγές της Archegos δεν ήταν κάτι ασυνήθιστο και ήταν νόμιμες. Η εταιρεία υποχρεώθηκε να κηρύξει πάντως στάση πληρωμών επί μεγάλων margin calls.

Το επεισόδιο της Archegos, αν και όσοι παρακολουθούν την αγορά ξέρουν ότι τα family offices δεν ρυθμίζονται επαρκώς, ανέδειξε τους μεγάλους κινδύνους που ελλοχεύουν για τις μεγάλες τράπεζες της Wall Street. «15 χρόνια μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, εξακολουθούμε να έχουμε τεράστια ρυθμιστικά κενά χρηματοπιστωτικών φορέων που δεν είναι τράπεζες, και έχουμε μεγάλες τράπεζες της Wall Street να εμπλέκονται σε δραστηριότητες υψηλού ρίσκου, που δεν ρυθμίζονται ορθώς», τόνισε χαρακτηριστικά στο CNN ο Dennis Kelleher, CEO της ΜΚΟ Better Markets.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης:

Πώς έστηναν τις απάτες με αγγελίες και επιδόματα – Το modus operandi και τα money mules

«Αθώος» – Μετά την πτώση, δικαίωση για τον Bill Gates της Βρετανίας

Πώς δύο αδέρφια έκλεψαν 25 εκατ. δολάρια σε 12 δευτερόλεπτα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News