Business & Finance Τετάρτη 10/07/2024, 13:43
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Luxury κατοικίες: Πόσο επηρεάζονται από εκλογές και επιτόκια

Luxury κατοικίες: Πόσο επηρεάζονται από εκλογές και επιτόκια

Οι εκλογικές αναμετρήσεις ανά την υφήλιο αναμένεται να έχουν βαθύτατο, αν και προσωρινό, αντίκτυπο στην αγορά πολυτελών κατοικιών, σύμφωνα με τη νέα ενδιάμεση έκθεση Luxury Outlook της Sotheby’s International Realty.

«Θέλαμε πραγματικά να αφουγκραστούμε τον πιθανό αντίκτυπο των αμερικανικών εκλογών στην αγορά», λέει ο επικεφαλής μάρκετινγκ και υπεύθυνος της έρευνας, Bradley Nelson. «Σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτό που διαπιστώσαμε όταν μιλήσαμε με συναδέλφους και κάναμε έρευνα σε διάφορα μέρη του κόσμου, είναι ότι εξασθενεί προσωρινά η συναλλακτική δραστηριότητα για ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αμέσως πριν από τις εκλογές».

Η έκθεση αναφέρεται σε εκλογές από το Ηνωμένο Βασίλειο έως τις ΗΠΑ, τη Νότια Αφρική και την Ινδία. Η Christie-Anne Weiss της Sotheby’s International Realty στην Ουάσιγκτον επισημαίνει: «Βάσει της εμπειρίας μου, αυτό που βλέπουμε ξανά και ξανά είναι ότι η αγορά μας καθηλώνεται γύρω στον Οκτώβριο», τον μήνα πριν από την ημέρα των εκλογών. «Μόλις τελειώσουν οι εκλογές και μάθουμε ποιος είναι ο πρόεδρος, οι δουλειές θα συνεχιστούν κανονικά», συνεχίζει. «Είναι η ψυχολογία των αγοραστών – οι άνθρωποι δεν παίρνουν σημαντικές επενδυτικές αποφάσεις όταν επίκειται αβεβαιότητα», προσθέτει.

Οι εκλογές δεν αναμένεται να επηρεάσουν μόνο τη συμπεριφορά των αγοραστών- εκτιμάται επίσης ότι θα περιορίσουν και την προσφορά, καθώς οι πωλητές θα κρατηθούν εκτός αγοράς μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Οι επιπτώσεις των επιτοκίων

Ωστόσο, ο Nelson λέει ότι οι εκλογές αναμένεται να αποτελέσουν δευτερεύον θέμα σε σύγκριση με την νομισματική πολιτική σε παγκόσμια κλίμακατα. «Οι εκλογές έχουν πολύ μικρότερη επίπτωση στην αγορά κατοικίας από τα επιτόκια», λέει. «Τα επιτόκια έχουν παραμείνει πολύ υψηλά για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν ψάχνετε για την αιτία και το αποτέλεσμα αυτού που συμβαίνει στην αγορά κατοικίας αυτή τη στιγμή, έχει να κάνει με τα υψηλά επιτόκια», πρόσθεσε.

Ενδεικτική είναι η αναφορά της έκθεσης στις συναλλαγές πολυτελών ακινήτων στη Βραζιλία, όπου έχει ήδη αρχίσει η μείωση των επιτοκίων. Όπως αναφέρει η μεσίτρια Renata Victorino, «οι πιο εύποροι αγοραστές δεν εξαρτώνται από την πίστωση, αλλά για τους επενδυτές, η μείωση των επιτοκίων καθιστά τα ακίνητα μια πιο ενδιαφέρουσα επιλογή». 

Δεδομένου, όμως, ότι δεν αναμένεται μείωση των επιτοκίων κάτω απο τα επίπεδα του 5% στις ΗΠΑ πριν το 2025, όπως αναφέρει ο Nelson, υπάρχει πιθανότητα οι αγορές πολυτελών κατοικιών να παραμείνουν συγκριτικά υποτονικές για το υπόλοιπο του έτους. 

«Μια καλή στιγμή για αγορά»

Σύμφωνα με τον Nelson, καθώς η ζήτηση συνεχίζει να ξεπερνά την προσφορά, οι τιμές των πολυτελών ακινήτων σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να παραμένουν σταθερές.

Όπως εξηγεί, αυτό συμβαίνει γιατί οι γηραιότεροι ιδιοκτήτες δεν πωλούν τις πολυτελείς κατοικίες τους στον βαθμό που θα περίμενε κανείς, καθώς περιμένουν να ανέβει η αξία τους. Αλλά με την επικείμενη πτώση των επιτοκίων, που θα φέρει περισσότερους αγοραστές πίσω στην αγορά, ο ανταγωνισμός θα μπορούσε να αυξηθεί κατακόρυφα για τις λίγες κατοικίες που είναι διαθέσιμες. Με αυτή την πιθανότητα στον ορίζοντα, «τώρα είναι πραγματικά μια αρκετά ελκυστική στιγμή για αγορά», εκτιμά ο Nelson. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Dior: Πόσο πραγματικά κοστίζει για να φτιαχτεί μια τσάντα των 2.600 ευρώ

Dubai Mall: Το εμπορικό κέντρο μαμούθ επεκτείνεται κι άλλο

Φουτουριστικό ντιζάιν και πολυτέλεια στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News