Business & Finance Παρασκευή 12/07/2024, 07:25
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν κοιμάστε καλά; Δείτε πώς μπορείτε να το αλλάξετε με ελάχιστα χρήματα

Δεν κοιμάστε καλά; Δείτε πώς μπορείτε να το αλλάξετε με ελάχιστα χρήματα

Μήπως τελικά τα χρήματα φέρνουν ευτυχία; «Ναι» κατά κάποιον τρόπο, απαντούν ακαδημαϊκοί του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, με βάση μελέτη που εκπόνησαν, τα στοιχεία της οποίας έδειξαν πως, όσοι αποταμιεύουν τακτικά, όσο χαμηλό και αν είναι το εισόδημά τους, έχουν παρόμοια επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή, με εκείνους που είναι πλουσιότεροι και δεν αποταμιεύουν.

Το να βάζει κανείς ένα ποσό στην άκρη κάθε μήνα, όσο μικρό κι αν είναι αυτό, βοηθάει στον καλύτερο ύπνο, στη χαλάρωση και στην αισιοδοξία για το μέλλον, καθώς, όπως διαπιστώθηκε, όσοι αποταμιεύουν δεν ανησυχούν για τα χρήματα σε περίπτωση που θα έχουν να αντιμετωπίσουν απρόβλεπτα γεγονότα. 

Τα συμπεράσματα

Οι ερευνητές εξέτασαν διάφορες μελέτες, συμπεριλαμβανομένης μιας που παρακολουθούσε τις αποταμιεύσεις χιλιάδων ανθρώπων για μια περίοδο 10 ετών.
Η εικόνα διαπίστωσαν ότι είναι σχετικά πολύπλοκη, καθώς στην ευτυχία του καθενός παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες, οι μεταβαλλόμενες συνθήκες για διάφορες ηλικιακές ομάδες και το αν κάποιος έχει ήδη αποταμιεύσεις.

Άλλα γεγονότα της ζωής φαίνεται ότι είχαν μεγαλύτερο αντίκτυπο. Για παράδειγμα, η μετακόμιση στο σπίτι ή ο γάμος βελτίωσαν σε μεγαλύτερο βαθμό την ψυχική ευημερία ενώ η απώλεια εργασίας ή η απόκτηση παιδιών δημιούργησαν σχετικά μεγαλύτερο έλλειμμα ψυχικής ευημερίας.

Οι περισσότεροι ανέφεραν βελτίωση της ικανοποίησης από τη ζωή από την αποταμίευση, αλλά και ζημία όταν δεν αποταμιεύουν.

Οι προτάσεις

Παρά το γεγονός ότι η αποταμίευση χρημάτων ήταν δύσκολη υπόθεση τα τελευταία χρόνια, λόγω της απότομης αύξησης των λογαριασμών ενέργειας και του πληθωρισμού, τα συμπεράσματα της μελέτης παροτρύνουν όλους να προσπαθούν να αποταμιεύουν έστω και ένα μικρό ποσό, τακτικά.

Ο Andrew Gall, επικεφαλής αποταμιεύσεων στην Building Societies Association, η οποία ανέθεσε την έρευνα μαζί με την Yorkshire Building Society, δήλωσε: «Αν και εκτιμούμε ότι ορισμένοι άνθρωποι απλώς δεν θα είναι σε θέση να αποταμιεύσουν αυτή τη στιγμή, τα ευρήματα αυτής της έκθεσης δείχνουν γιατί όλοι θα πρέπει να ενθαρρύνονται να αποταμιεύουν λίγο, αν μπορούν, όταν μπορούν».

Στην έκθεση επίσης αναφέρεται ότι οι Τράπεζες θα πρέπει να καταστήσουν τους λογαριασμούς αποταμίευσης απλούς, ευέλικτους και να χρησιμοποιούν κίνητρα για να κάνουν τους πελάτες να αποταμιεύουν.

moneyreview.gr με πληροφορίες από bbc

Διαβάστε επίσης:

Είστε οικονόμος ή απλά τσιγκούνης; Πώς θα καταλάβετε τη διαφορά

Τρεις απλοί τρόποι να μάθετε στο παιδί σας για τα χρήματα

Η «ήσυχη πολυτέλεια» φεύγει, η «ηχηρή αποταμίευση» έρχεται: Η νέα γενιά γίνεται υπεύθυνη 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News