Business & Finance Τετάρτη 10/07/2024, 10:21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Κίνα ανησυχεί για την ασφάλεια των τροφίμων – Αποσύρθηκε μαγειρικό λάδι

Η Κίνα ανησυχεί για την ασφάλεια των τροφίμων – Αποσύρθηκε μαγειρικό λάδι

Σάλο έχει προκαλέσει στην Κίνα η απόσυρση ενός μαγειρικού λαδιού λόγω υποψιών μόλυνσης, αναζωπυρώνοντας τους φόβους των καταναλωτών για την ασφάλεια των τροφίμων σε μια χώρα που έχει πληγεί από προηγούμενα σκάνδαλα.

Το μαγειρικό λάδι «Jinding» -που παράγεται από τον όμιλο China Grain Reserves Corp.- αποσύρθηκε από κορυφαίες ηλεκτρονικές πλατφόρμες όπως το Taobao και το JD.com. Είχε προηγηθεί ένα δημοσίευμα στην κρατική εφημερίδα «Τα Νέα του Πεκίνου» την περασμένη εβδομάδα, το οποίο έκανε λόγο για βυτιοφόρα που γέμιζαν με σογιέλαιο αμέσως μετά την εκφόρτωση μη βρώσιμου ανθρακέλαιου στις εγκαταστάσεις εταιρειών όπως η Sinograin και χωρίς να έχουν ελεγχθεί για την καθαριότητά τους. 

Χωρίς να είναι σαφές γιατί τα προϊόντα αποσύρθηκαν από τα ηλεκτρονικά «ράφια», η ταχύτητα αντίδρασης και η οργή στο διαδίκτυο υπενθυμίζουν τις ανησυχίες για την ποιότητα των τροφίμων. Το σκάνδαλο έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για την ηγεσία του Πεκίνου, την ώρα που οι πιο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του κόμματος ετοιμάζονται να συγκεντρωθούν στην πρωτεύουσα και σε μια εποχή που η εμπιστοσύνη των αγοραστών είναι ήδη αδύναμη.

Η Sinograin ξεκίνησε εσωτερική έρευνα για το θέμα και υποσχέθηκε να τιμωρήσει τους υπαλλήλους που παραβίασαν τους κανόνες. Οι ρυθμιστικές αρχές εντείνουν επίσης τον έλεγχο, με την Κρατική Διοίκηση για τη Ρύθμιση της Αγοράς να συγκροτεί κοινή ομάδα έρευνας για να εξετάσει την υποτιθέμενη χρήση βυτιοφόρων καυσίμων για τη μεταφορά μαγειρικού ελαίου.

Η εφημερίδα People’s Daily, που διοικείται από το Κομμουνιστικό Κόμμα, αναφέρθηκε στο περιστατικό με το βυτιοφόρο ως μια πρακτική που ήταν ουσιαστικά «ένα κοινό μυστικό».

«Αυτό βλάπτει σοβαρά τη δημόσια υγεία», ανέφερε η εφημερίδα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. «Δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία ανοχή για οποιαδήποτε προβλήματα στην ασφάλεια των τροφίμων», προσθέτει.

Η Κίνα έχει συγκλονιστεί από μια σειρά σκανδάλων τα τελευταία χρόνια σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων, συμπεριλαμβανομένου ενός περιστατικού με νοθευμένο γάλα το 2008, το οποίο οδήγησε στον θάνατο έξι παιδιά και στη δηλητηρίαση άλλα περίπου 300.000 παιδιά. Παράλληλα, κορυφαία εταιρεία επεξεργασίας χοιρινού κρέατος ζήτησε συγγνώμη για υγειονομικές παραλείψεις το 2022 μετά από μια έκθεση που έδειχνε κρέας να πέφτει στο πάτωμα και εργαζόμενους με βρώμικες στολές.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Tesla: Οι πωλήσεις της στοίχισαν 3,5 δισ. δολάρια στους short sellers

Τουρκία: Νέα στροφή σε Ρωσία, Κίνα – Θέλει να γίνει μέλος του SCO

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News