Business & Finance Τρίτη 9/07/2024, 22:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γαλλία: Η επόμενη κυβέρνηση θα παραλάβει ανθεκτική οικονομία

Γαλλία: Η επόμενη κυβέρνηση θα παραλάβει ανθεκτική οικονομία

Η γαλλική οικονομία αναμένεται να παρουσιάσει σταθερό ρυθμό ανάπτυξης φέτος, γεγονός που μετριάζει τις δημοσιονομικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση μετά το διασπασμένο κοινοβούλιο που έβγαλαν οι κάλπες στο δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών και τη μεγάλη αβεβαιότητα ως προς τις μελλοντικές δημοσιονομικές πολιτικές. 

Το ΑΕΠ θα αναπτυχθεί κατά 1,1% το 2024, ακολουθώντας τους περυσινούς ρυθμούς, σύμφωνα με την εθνική στατιστικη υπηρεσία Insee, η οποία προβλέπει τόνωση από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Ο ρυθμός αύξησης των καταναλωτικών δαπανών αναμένεται να επιταχυνθεί, βοηθώντας στο να αντισταθμιστεί η κάμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας και των επενδύσεων. 

Ωστόσο, η στατιστική υπηρεσία εμφανίστηκε επιφυλακτική ότι μεγάλο μέρος αυτής της ανάλυσης στηρίζεται τα μέγιστα σε δείκτες από πριν ακόμη ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διαλύσει το κοινοβούλιο και προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 9 Ιουνίου και δεν λαμβάνει υπόψη τον πιθανό αντίκτυπο από πιθανά δημοσιονομικά μέτρα. 

Η ανθεκτικότητα της γαλλικής οικονομίας αποτελεί κρίσιμο ενεργητικό για την όποια επικείμενη κυβέρνηση, η οποία θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν σχετικά με τον τρόπο μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος. Τα σημερινά σχέδια της κυβέρνησης στηρίζονται σε ρυθμό ανάπτυξης 1%, μία πρόβλεψη που φαίνεται υπεραισιόδοξη συγκριτικά με αυτή του ΔΝΤ που κάνει λόγο για αύξηση 0,8%. 

Ο τρόπος διαχείρισης των οικονομικών της Γαλλίας ήταν ένα κεντρικό ζήτημα στη σύντομη, ταραχώδη προεκλογική εκστρατεία κατά την οποία η Aριστερά πρότεινε μια τεράστια αύξηση των δαπανών και ακόμη και το κόμμα του Μακρόν υποσχέθηκε περισσότερες δαπάνες. Ο θόρυβος σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική και η πιθανότητα να κερδίσει η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν, τάραξε τους επενδυτές, οι οποίοι ρευστοποίησαν το γαλλικό ενεργητικό. Μια έρευνα για τις προθέσεις ψήφου που πραγματοποιήθηκε μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων την Κυριακή δείχνει ότι η Λεπέν θα τερματίσει μπροστά στον πρώτο γύρο των επόμενων προεδρικών εκλογών το 2027.

Υποσχέσεις δαπανών

Με ένα διασπασμένο κοινοβούλιο, δεν είναι σαφές πόσες από τις δεσμεύσεις δαπανών θα επιβιώσουν. Η αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου έχει τη μεγαλύτερη ομάδα εδρών στην κάτω βουλή και απαιτεί να εφαρμοστεί το πρόγραμμά της, αλλά πιθανότατα θα πρέπει να κάνει τεράστιους συμβιβασμούς για να σχηματίσει έναν συνασπισμό ικανό να κυβερνήσει.

«Η υπαναχώρηση στις πολιτικές προσφοράς για την επιστροφή στις πολιτικές τόνωσης της ζήτησης θα ήταν ένα μη αναστρέψιμο οικονομικό λάθος», προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λεμέρ σε μια ενημέρωση με δημοσιογράφους. «Πρέπει να σταματήσουμε οποιαδήποτε επιστροφή στο παρελθόν ή οποιαδήποτε αμφισβήτηση αυτής της πολιτικής από την πλευρά της προσφοράς με σχετική πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News